Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-043

Den Haag, 23 maart 2004

Introductie 10-jarige staatslening met nieuwe veilingtechniek

De Staat heeft vandaag een nieuwe tienjaarslening geïntroduceerd. Dit gebeurde met de nieuwe veilingtechniek "Dutch Direct Auction". Deze is erop gericht eindbeleggers te laten deelnemen, naast de primary dealers die aan de maandelijkse toonbankveilingen meedoen. Hierdoor zal de lening in één keer een omvang van 4-5 miljard krijgen, in plaats van de gebruikelijke 2-3 miljard. De tienjaarslening heeft een coupon van 3,75% en loopt tot 15 juli 2014. De eerste couponbetaling vindt plaats op 15 juli 2005 (lange eerste coupon).

De Dutch Direct Auction is in 2003 als proef gebruikt. De techniek is bedoeld om eindbeleggers rechtstreeks bij de veiling te betrekken. In 2003 is dat goed gelukt: 80% van de toen geveilde 5 miljard euro ging naar zogenoemde 'Real money accounts', de eindbeleggers zoals vermogensbeheerders, verzekeraars en pensioenfondsen.

De DDA is een vervolgstap in de ontwikkeling van het primary dealersysteem. Om Nederlandse staatsleningen op de Europese kapitaalmarkt te plaatsten en promoten, heeft de Staat bij de invoering van de euro een groep van 13 banken aangezocht. Zij nemen Staatsleningen af, verzorgen de distributie en onderhouden de markt door voortdurend bied- en laatkoersen af te geven. Maandelijks wordt een staatslening bij de primary dealers geplaatst volgens de toonbankmethode. Dit betekent dat de Staat de prijs afgeeft waarop primary dealers kunnen afnemen. Tijdens de veiling past de Staat zijn prijs aan als marktontwikkelingen of de vraag naar de lening daartoe aanleiding geven. De maandelijkse veiling wordt beëindigd als het beoogde volume is bereikt.

De toonbankveiling is de afgelopen jaren zeer efficiënt en succesvol gebleken: staatsleningen worden vlot geplaatst. Er kleeft aan deze veilingmethode echter een potentieel nadeel. Zij leidt er gemakkelijk toe dat de contacten tussen de Staat als emittent en de eindbelegger in Nederlandse staatsleningen afnemen. Dit houdt het risico in dat de stem van de belegger niet meer wordt gehoord en inzicht in diens belangstelling op den duur te wensen overlaat. Indien als gevolg daarvan de belegger zich tijdens de emissie afzijdig houdt, ontstaat het gevaar van een prijsvorming die onvoldoende is gerelateerd aan het vigerende marktniveau, met de mogelijkheid dat de Staat zich daardoor verder van de belegger vervreemdt. De hoofddoelstelling van de DDA is dan ook het betrekken van eindbeleggers bij nieuwe emissies van de Nederlandse Staat.

Concreet gaat de veiling als volgt in zijn werk. Sinds vanochtend 10.00 uur kunnen beleggers, via een van de dertien primary dealers, biedingen inleggen. De bieding van een belegger omvat de gewenste hoeveelheid en de door de belegger gewenste 'spread'. Dat is het verschil in basispunten (een basispunt is 0,01%) ten opzichte van het rendement van de Duitse Staatslening (januari 2014) die als referentie wordt gebruikt. De eerste spread-indicatie is 12-14 basispunten. Vandaag en morgen worden primary dealers en marktpartijen op de hoogte gehouden van de voortgang van de orders. Tot uiterlijk morgenochtend 10.00 uur kan de beoogde hoeveelheid en de referentie voor de spread worden aangepast. Om 13.00 uur op woensdagmiddag wordt vervolgens de stand van zaken opgemaakt en vindt toewijzing aan de beleggers plaats. Daarbij geldt dat iedereen op dezelfde spread krijgt toegewezen, ook partijen die een lagere (= voor de Staat betere) spread hebben geboden. Wel geldt dat partijen die een lagere spread hebben geboden, bij toewijzing voorrang hebben. Indien twee partijen op dezelfde spread een bieding hebben ingelegd, krijgt de eindbelegger voorrang boven zogenoemde 'trading accounts', zoals banken, hedge funds etc. Partijen die een spread boven het uiteindelijke toewijzingsniveau hebben geboden, krijgen niets toegewezen. Uniek aan de DDA is dat alleen de Staat alle biedingen kent en de toewijzing doet op grond van de bovengenoemde, op voorhand bekende regels. Dit garandeert voor beleggers een volledig transparant veilingproces.

Op de website van het Agentschap van het ministerie van Financiën, http://www.dutchstate.nl, vindt u meer informatie over de DDA (o.a. de DDA regels) en over de resultaten van vorig jaar.