AEGON

Open brief relatie AEGON-Meeùs

AEGON Nederland heeft in reactie op de voortdurende onjuiste en onzorgvuldige berichtgeving over de relatie AEGON-Meeùs, vandaag de volgende open brief verzonden aan tussenpersonen en andere relaties.

Open brief

Den Haag, 23 maart 2004

Betreft: de relatie AEGON - Meeùs

Wanneer hoogleraren met beschuldigingen komen, kamerleden vragen stellen aan de minister en de NVA met sancties dreigt, dan moet er wat aan de hand zijn in verzekeringsland. Dat suggereerden ook de redacties van de tv-rubriek NOVA en het Financieele Dagblad, toen deze media begin maart onder het motto `een schijn van partijdigheid' over de "discutabele en bedenkelijke" verhouding tussen AEGON en Meeùs berichtten.

De beschuldigingen kwamen er op neer, dat Meeùs geen onafhankelijk intermediair zou zijn, omdat bij de vorming van de Kamerbeek Meeùs Groep productieafspraken zouden zijn gemaakt en Meeùs-managers incentives kregen om meer AEGON-producten te verkopen. Bovendien zou de innige band tussen AEGON en Meeùs jarenlang geheim zijn gehouden door het belang pas in een laat stadium in de jaarrekening te consolideren. De berichtgeving bevatte veel feitelijke onjuistheden, maar NOVA en het Financieele Dagblad wilden ­ anders dan andere media ­ hun `nieuws' blijkbaar niet laten vergallen door het principe van hoor en wederhoor deugdelijk toe te passen.

Om te verduidelijken hoe AEGON in de vuurlinie terecht kwam, is het goed terug te gaan naar november 2003, toen de advocaat van Paul V. ons belde. Paul V. is de oud-financieel directeur van AEGON Nederland die er van wordt verdacht voor ruim 18 miljoen te hebben gefraudeerd en daarvoor al maandenlang vastzat. Toen hij AEGON in 2002 verliet, heeft hij kans gezien tientallen dozen met interne documenten `mee te nemen'. Of we niet wilden schikken? Zo niet, dan zou men de pers benaderen in een serieuze poging AEGON te schaden.

Om zijn verkapte chantagepoging kracht bij te zetten stuurde de advocaat een paar dagen later een brief van een researchjournalist van het FD en NOVA, die hem een hele TV-uitzending en een hele pagina aanbood in ruil voor exclusief nieuws over AEGON. "Beide hoofdredacties zijn hier in principe mee akkoord," aldus de journalist. AEGON ging niet op de dreigementen van de advocaat in, Paul V. blijkbaar wel op het aanbod van de journalist. Want drie maanden later zat die journalist met een dik pak documenten bij ons, waaruit moest blijken hoe bedenkelijk AEGON had gehandeld.

Urenlang hebben we hem uitgelegd waarom de meeste documenten betrekking hadden op zaken die niet waren doorgegaan en op contracten die nooit waren geëffectueerd. Pagina na pagina hebben we de documenten met hem doorgenomen en commentaar gegeven. Deze uitleg leidde tot ruim 100 vervolgvragen die we schriftelijk hebben beantwoord. Intussen zegden de hoofdredacties van FD en NOVA toe dat naar behoren hoor en wederhoor zou worden toegepast "om te voorkomen dat er feitelijke onjuistheden in de publiciteit zouden komen." Wat NOVA zou uitzenden, hoorden we evenwel een uur voor de uitzending, waarin met geen woord over onze inbreng werd gerept. Tijdens de uitzending ontvingen we de tekst van het FD- artikel, dat inmiddels al werd gedrukt.

Om te beginnen hebben we omstandig duidelijk gemaakt dat over de relatie tussen AEGON en Meeùs nooit geheimzinnig was gedaan, toen Kamerbeek en Meeùs begin 2000 samengingen. AEGON was toen de eerste verzekeraar die volledige openheid gaf over belangen in tussenpersonen. Niet alleen werd in persberichten gemeld dat AEGON financier was van de nieuwe combinatie, maar vervolgens gingen we in veel publicaties uitvoerig in op de achtergronden. Onze openheid leidde niet alleen tot flinke discussies in de vakpers, maar ook tot een hele reeks verhalen over onze betrokkenheid bij Meeùs in uitgerekend het Financieele Dagblad.

Zo vertelden Johan Boertjes van Meeùs, de beoogd voorzitter van de nieuwe groep, en Johan van der Werf ­ toen directielid, nu voorzitter van AEGON Nederland - openhartig over de al jarenlang bestaande banden tussen beide organisaties. Op de vraag destijds of er productieverplichtingen waren afgesproken en of de onafhankelijkheid van het intermediair in het gedrang zou komen, antwoordde Boertjes: "Ik ben onafhankelijk, ik heb nooit enige dwang van AEGON gevoeld. AEGON zou in de eigen voet schieten als ze ons productie- eisen zou opleggen. Dat werkt van geen kant, het is niet in het belang van de klant en dat wil AEGON ook niet." En Van der Werf: "We willen graag producten verkopen, maar we hebben altijd willen voorkomen dat Meeùs zich gedwongen zou voelen met oplossingen te komen, die niet goed bij de consument zouden passen."

Op 12 maart, toen de jaarcijfers van AEGON over 2003 op een persconferentie werden gepresenteerd, is de Raad van Bestuur nog eens nader ingegaan op de achtergronden. Kort samengevat luiden de antwoorden op de voornaamste insinuaties:

· De Kamerbeek Meeùs Groep, inmiddels Meeùs, is sinds januari 2000 voor (bijna) 100% gefinancierd door AEGON via certificaten van aandelen. AEGON wilde het grootste deel van de aandelen verkopen en uiteindelijk een minderheidsbelang overhouden. Toen na contacten met diverse geïnteresseerden in de loop van 2003 bleek dat daarvoor geen geschikte kandidaten konden worden gevonden, zijn de cijfers ­ volgens de afspraken met de externe accountant - met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2003 geconsolideerd.

· Er zijn geen prestatie-afspraken gemaakt dat 40% van de productie van Meeùs uit AEGON-polissen zou moeten bestaan, zoals NOVA en het FD op basis van documenten beweerden. In 1998 was er sprake van dat Kamerbeek captives van AEGON zou overnemen. Daar zijn toen contracten voor gemaakt, waarin een continuïteit van de afname werd vastgelegd. Deze contracten zijn nooit uitgevoerd, omdat Kamerbeek uiteindelijk niet AEGON-captives heeft overgenomen, maar AEGON later Kamerbeek kocht. Van de assurantieprovisie bij Meeùs is slechts 20% afkomstig van AEGON. Daarbinnen is het aandeel van AEGON voor de levenproductie zo'n 40%.
· Omdat bij onderdelen van Meeùs de AEGON-productie onder het marktaandeel van AEGON in Nederland lag of om het productievolume vast te houden, is in het begin een incentive in het salaris van sommige managers aangebracht om de productie op te voeren. In 2003 was het niet meer nodig daarvoor incentives te geven.

Het is in onze ogen cruciaal dat Meeùs onafhankelijk opereert om de consument goed van dienst te zijn. Daar wil AEGON geen afbreuk aan doen en zeer zorgvuldig mee omgaan. In 2000 waren we de eerste verzekeraar die openbaarde financiële banden met een tussenpersoon te hebben. En ook in de GIDI-advieswijzer voldoen we aan alle verplichtingen. Onder meer op briefpapier wordt de relatie aangegeven. Achteraf valt ons misschien te verwijten dat we niet voortdurend zijn blijven benadrukken dat Meeùs gewoon onderdeel is van AEGON. Dat zullen we in het vervolg zeker doen om te voorkomen dat korte memorie ons opnieuw parten kan spelen.

De Directie van AEGON Nederland N.V.
Voor vragen kunt u bellen met Jan Driessen, directeur Communicatie van AEGON Nederland, telefoon (070) 344 8268.