Koninklijke Nederlandse Schaakbond

4 uit 5 voor Nederlandse dames in 2e ronde EK Dames

Bianca Muhren had vandaag, tijdens het EK Dames te Dresden, een strakke pot. Was ook niet zo moeilijk tegen een unrated speelster (Jeannette Reissman). Zhao Qin Peng had ook een niet al te moeilijke pot (volgens het oordeel van ondergetekenden) tegen Polina Malysheva (2281). Tea Bosboom-Lanchava kreeg niet haar voorbereiding op het bord, maar haar tegenstandster Ekaterina Kovalevskaya (2451!) al helemaal niet! Ze won een pion die ze consolideerde tot het late middenspel. In wederzijdse tijdnood gaf ze hem weer terug, maar de tegenstandster verkoos een toren weg te geven. Puntje tegen de nummer 20 op de wereldranglijst van de vrouwen!

Désiree Hamelink kwam vanuit de opening erg goed te staan en tructe haar tegenstandster in het middenspel, waarna ze het na iets onhandig spel nog eventjes moeilijk had. Maar ze was toch meer geroutineerd dan haar jonge tegenstandster Kubra Ozturk (1957).

Alle hoop op een 100% score was op Marlies Bensdorp gevestigd... Ze had een goede pot gespeeld tegen Elena Cedina (2393). Maar haar tegenstandster speelde nét een betere pot en in het verre eindspel moest ze toch het loodje leggen. Al met al een goede dag met 4 uit 5. Morgen staan er gevaarlijke jeugdige speelsters op het programma voor Tea en Zhao Qin. Désiree, Marlies en Bianca spelen beiden tegen hoger gerate spelers, maar wat wil je ook in dit deelnemersveld! In ieder geval hopen we erop dat het de laatste ronde is zonder Nederlandse aan de live-borden!