Gemeente 's-Hertogenbosch

23-03-2004

Museumkwartier in 's-Hertogenbosch

Uitbreiding en renovatie Noordbrabants Museum en nieuwbouw Museum voor Hedendaagse Kunst stap dichterbij

Gemeenschappelijke ontwikkeling van nieuwbouw voor het Museum voor Hedendaagse Kunst (MHK) en van de uitbreiding van het Noordbrabants Museum (NbM) is haalbaar. Dat is de belangrijkste conclusie uit een verkenning daarnaar door de Provincie Noord-Brabant en de gemeente 's-Hertogenbosch. Gemeenschappelijk bouw is ruimtelijk mogelijk, financieel haalbaar en er is winst te behalen door synergie in de bouw (zoals gezamenlijk gebruik van bepaalde ruimten) als exploitatie (functionele samenwerking). Bovendien blijkt dat huisvesting van beide musea in een cultuur- of museumkwartier, een belangrijke impuls kan geven aan de binnenstad van 's-Hertogenbosch.

De verkenning levert tevens voldoende inzicht om met vertrouwen een voorlopig ontwerp te gaan voorbereiden. Daarbij wordt de zogenaamde "Mortelvariant" uitgewerkt. Hierbij komt de nieuwbouw het MHK aan de Mortel en de uitbreiding van het NbM aan de Beurdsestraat. De uitwerking moet leiden tot verder uitgewerkte synergievoordelen, de selectie van architect(en) en overige adviseurs, en een voorlopig ontwerp voor het bouwplan.

De benodigde investeringen voor de gezamenlijke bouw bedragen maximaal 10,7 miljoen euro voor de gemeente 's-Hertogenbosch en 15,09 miljoen euro voor de Provincie Noord-Brabant. Aan de Provinciale Staten van Noord-Brabant wordt gevraagd een voorbereidingsbudget goed te keuren. De gemeenteraad van 's-Hertogenbosch wordt gevraagd kennis te nemen van de resulaten van de verkenning en groen licht te geven voor de verdere ontwikkeling.