Gemeente Heeze-Leende


Horecapanden in Heeze-Leende brandveilig met carnaval

De brandweer van Heeze-Leende heeft kort voor de carnaval 23 horecapanden bezocht en gecontroleerd op bruikbaarheid van vluchtwegen, verlichting en aanduidingen van nooduitgangen, versieringen en aanwezige blusmiddelen.

De controle was gericht op specifieke risicos die samenhangen met de carnaval. De Regionale Brandweer heeft een checklist aangeleverd met daarin de items waarop gecontroleerd moest worden. De brandweer van Heeze-Leende heeft op 19 en 20 februari met twee teams van twee personen de controles uitgevoerd.

In totaal zijn 23 cafés, snackbars en restaurants gecontroleerd. Bij de nooduitgangen is bekeken of de vereiste vluchtwegen bruikbaar zijn en of de uitgangen zowel binnen als buiten vrij van obstakels zijn. Bij alle gecontroleerde panden was de buitenzijde van de uitgangen vrij van obstakels. Bij 1 pand stond aan de binnenzijde iets voor de nooduitgang en was de uitgang niet te openen. Dit is door de eigenaar direct verholpen. Alle panden beschikten over de juiste verlichtingen en aanduidingen van nooduitgangen. In 87% van de panden werkte de verlichting ook. Nergens werden brandbare versieringen aangetroffen. De verkoop van versiering heeft hier duidelijk invloed op gehad. De jaarlijkse keuring van de blusmiddelen is nog aan de lage kant maar wel op een acceptabel niveau. Na onderzoek blijkt dat, het niet tijdig keuren van blusmiddelen, niet geheel aan de ondernemers is toe te schrijven. Door de explosieve groei van het benodigde aantal blusmiddelen kunnen de leveranciers en onderhoudsbedrijven de vraag naar controle schijnbaar niet aan.

Op zaterdag 21 februari is nog een nacontrole gedaan bij een pand waar de noodverlichting niet werkte. Nadien hebben alle aanwezigen een brandveilige carnaval kunnen vieren.