Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 077 AdV
Datum: 23 maart 2004

werkgroep onderwijs van provinciale staten van start

Provinciale Staten hebben in hun vergadering van 17 maart het werkplan van de statenwerkgroep onderwijs goedgekeurd en E 50.000 beschikbaar gesteld voor de uitvoering daarvan. Dit betekent dat de werkgroep aan de slag kan.

De statenwerkgroep, die bestaat uit vertegenwoordigers van alle statenfracties, heeft als opdracht te onderzoeken op welke wijze de provincie kan helpen om de gesignaleerde verschillen in onderwijsniveau te verminderen. Dit naar aanleiding van een rapport van de Fryske Akademy en de Rijksuniversiteit Groningen over het onderwijsniveau van de Friese leerlingen in het basis- en voorgezet onderwijs met de titel "Voorsprong of achterstand". De brede inventarisatie van de werkgroep zal uiteindelijk moeten leiden tot een statenvoorstel waarin concrete maatregelen worden voorgesteld.

De werkgroep wil op korte termijn een goed beeld krijgen van een mogelijke aanpak die de geconstateerde verschillen in onderwijsresultaten tussen Fryslân en de overige provincies gaat verkleinen. Hiervoor wil de werkgroep, zoveel mogelijk op locatie, de visie van het werkveld horen. Daarnaast wil de werkgroep een aantal deskundigen benaderen.

Van belang zijn daarbij in het bijzonder de vragen: in hoeverre is er sprake van voorsprong of achterstand, wat is de visie van de betrokkenen?
wat is (zijn) in de ogen van het werkveld de werkelijke oorzaken van het ontstaan niveauverschillen op gebied van rekenen en taal?
- welke aanpak geeft naar het oordeel van het werkveld de meeste kans op succes?
- welke middelen zijn daarvoor nodig?
op welke wijze kan de provincie hieraan bijdragen? Bijvoorbeeld: door het vervullen van een coördinerende of regisserende rol? Of door het instellen van een fonds waaruit pilot- projecten kunnen worden gefinancierd?

Voor het horen van het werkveld (leraren, schooldirecties en besturen, ouders, onderwijsambtenaren en -wethouders) gaat de werkgroep een aantal hoorzittingen organiseren. Waarschijnlijk in Dokkum, Franeker, Sneek, Drachten en Leeuwarden. Daarnaast zal de werkgroep een aantal werkbezoeken afleggen en op locaties met de mensen uit de praktijk van gedachten wisselen. De werkgroep sluit deze werkzaamheden in het najaar af met een symposium, waar verslag wordt gedaan van de resultaten van de hoorzittingen en de werkbezoeken. Dit alles zal verwerkt worden in een eindverslag waarin conclusies en aanbevelingen staan die tot besluitvorming door Provinciale Staten moeten leiden.

De statenwerkgroep bestaat uit de leden:
Jeanet Dijkema-Reinders (CDA)
Thijs Vreekamp (PvdA)
Annigje Toering (FNP)
Herma Dijkgraaf (VVD)
Rein Ferwerda (ChristenUnie/SGP)
Irona Groeneveld (GrienLinks)
Hannie Palmen-Lehmann (SP)
Johan Sieswerda (D 66)
Jan Kloosterman (GBF)
Piet Oosterhuis (OFS)

FransKuipers, vice-voorzitter van Provinciale Staten, is technisch voorzitter en woordvoerder van de werkgroep.

---- --