Gemeente Amsterdam

Architecten stedelijk en gemeente Amsterdam uit elkaar Gezamenlijk persbericht van de gemeente Amsterdam en architecten Siza & ADP architecten
23 maart 2004 - Remco Asselbergs
Amsterdam - De Portugese architect Alvaro Siza, zijn Nederlandse co-architect Marc a Campo en de gemeente Amsterdam hebben besloten hun samenwerking over de nieuwe huisvesting van het Stedelijk Museum definitief te beëindigen. Dit als gevolg van de inmiddels gewijzigde opvattingen over de toekomstige rol van het museum en de nieuwe museale uitgangspunten zoals vervolgens geformuleerd in het rapport Terug naar de Top van de Commissie Toekomst Stedelijk Museum.

De nieuwe koers verschilt in te veel opzichten van de oorspronkelijke plannen. Zo was in Siza's benadering de uitbreiding van het Stedelijk ondergeschikt aan het bestaande gebouw. In de nieuwe visie wordt die uitbreiding minstens even belangrijk als de oudbouw. Wegens het niet realiseren van de plannen zal de gemeente een vergoeding van EUR 330.000 aan de gezamenlijke architecten betalen.

De beide architecten betreuren het afscheid zeer, maar hebben er begrip voor dat de gewijzigde omstandigheden de betrokken partijen geen andere keus laten. "Wij hebben lang en hard gewerkt om onze visie op papier te krijgen en uit te voeren. Het is heel jammer dat onze ideeën nu door allerlei oorzaken nooit werkelijkheid worden. Wij zijn wel blij dat we op een correcte manier uit elkaar gaan. Wie weet kruisen onze paden zich in de toekomst nog eens en dan wel met een positieve afloop."

De gemeente Amsterdam benadrukt dat de architecten Siza en a Campo steeds hebben voldaan aan de hen gestelde vragen en opdrachten. Ook was er geen sprake van kostenoverschrijdingen aan hun kant, zoals hier en daar wel is gesuggereerd. Gedelegeerd opdrachtgever Herman van Vliet stelt namens de gemeente: "Siza is en blijft een architect van wereldformaat. Hij heeft in Amsterdam zijn naam eer aan gedaan, ook in zijn visie op het Stedelijk. In de nieuwe situatie is het echter beter een nieuwe start te maken."

Bij de ontwikkeling van de nieuwe museumplannen is een Europese aanbestedingsprocedure in elk geval verplicht. Ook dit feit speelde een rol bij deze beslissing. Hoewel Siza en a Campo daaraan weer kunnen meedoen, hebben zij besloten van die mogelijkheid af te zien. Burgemeester en wethouders van Amsterdam hebben vandaag de beëindiging van het contract geformaliseerd.

Pb-058

© Gemeente Amsterdam