Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

Openbare besluitenlijst                           
Vergadering Gedeputeerde Staten                   
d.d. 23 maart 2004                                
                                                  

Kleinschalige zorgvoorziening in De Moer
Er kan mogelijk een zorgboerderij in het buitengebied van de Moer gebouwd worden. Het gaat om een zorgboerderij waar lichamelijk gehandicapten op een zinvolle wijze de dag kunnen doorbrengen. Gedeputeerde Staten willen daarvoor afwijken van het streekplan. Zorgvoorzieningen zijn volgens het provinciaal streekplan niet gekoppeld aan het buitengebied. Het gaat om een kleinschalige activiteit die weliswaar functioneel afwijkt van het streekplan, maar ruimtelijk niet. Gezien de kleinschaligheid is er geen sprake van toenemende verkeersdruk of andersoortige hindernissen voor de omgeving. Er betreft geen permanente verblijfsruimte, daar het dagopvang betreft voor tien personen. Tot slot was er binnen de bebouwde kom geen ruimte voor dit type zorgverlening. GS vragen de Planologische Commissie voor Gemeentelijke Plannen om advies. De stukken worden ter kennisgeving voorgelegd aan de commissie Ruimte en Milieu.

Uitwerking streekplannen
Een aantal voorontwerp uitwerkingsplannen van het Streekplan 2002 zijn vastgesteld. Het gaat hierbij om de uitwerkingsplannen Breda-Tilburg; Brabantse Buitensteden en Woensdrecht; Hilvarenbeek en Oisterwijk; Land van Heusden en Altena; Steenbergen en Halderberge; Moerdijk e.o.; Zundert e.o.; Land van Cuijk; Boxtel e.o. en Uden-Veghel. De plannen zijn recent openbaar gemaakt. GS zenden de plannen nu ter advisering aan de Provinciale Planologische Commissie en aan de Statencommissie Ruimte en Milieu.

Streekplanafwijking ten behoeve van woning Woudrichem
Er kan mogelijk een woning aan de Middelvaart te Oudendijk gebouwd worden in afwijking van het streekplan. Uitgangspunt van de Provincie is geen burgerwoningen toe te voegen aan het buitengebied. Aangezien er reeds eerder een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven voor de bouw van een woning aan de Middelvaart, willen Gedeputeerde Staten ook hier toestemming verlenen. Uit jurisprudentie blijkt namelijk dat de Raad van State meer gewicht toekent aan rechtsgelijkheid dan aan het vasthouden aan provinciaal beleid. Gedeputeerde Staten vragen de Planologische Commissie voor Gemeentelijke Plannen om advies. De stukken worden ter kennisgeving voorgelegd aan de commissie Ruimte en Milieu.


Rapportage voortgang afwerking art 19 WRO procedures
Een eerste rapportage met betrekking tot de voortgang van art. 19 WRO procedures wordt door Gedeputeerde Staten ter kennisname naar Provinciale Staten gezonden. Het betreft hier een procedure waarmee gemeenten kunnen afwijken van geldende bestemmingsplannen om bijvoorbeeld bouwplannen te realiseren. In de rapportage wordt aangegeven hoe verbeteracties plaatsvinden ten aanzien van de behandeling van aanvragen om afgifte van een verklaring van geen bezwaar ingevolge artikel 19 WRO. De achterstand in de behandeling baart de provincie zorgen. In de toekomst zal periodiek over de voortgang gerapporteerd worden.

Soortenbeleid
Hoe bescherm je bedreigde planten- en dierensoorten het beste? Die vraag wordt gesteld in de nota Uitvoering Soortenbeleid. Gedeputeerde Staten komen tot de conclusie dat het van belang is te zorgen voor terreinen met de juiste leefomstandigheden voor soorten als het pimpernelblauwtje, de waterjuffer, de Noorse woelmuis. Daarvoor zouden er in de periode tot 2018 50 actieplannen en 8 habitatplannen ontwikkeld moeten worden, een en ander in de vorm van meerjarenplannen. Gedeputeerde Staten willen, afhankelijk van de beschikbaarheid van rijksmiddelen, een impuls geven aan het soortenbeschermingsbeleid en daarbij ook aansluiting zoeken bij het proces van de vernieuwing van het landelijk gebied en het milieu- en waterbeleid van de provincie.

Duurzame energiehuishouding 2004
Voor het bevorderen van een duurzame energievoorziening is in 2004 een bedrag van E640.000 beschikbaar. Gedeputeerde Staten willen met dat geld de uitvoering van het beleid verbeteren en specifiek inzetten op het verbeteren van het rendement van het energiegebruik in de bouw, duurzaam ondernemen, het verkeers-en vervoersbeleid en hernieuwbare energie.

Energienetwerken
De ondernemingsraden van Essent, NUON, Eneco en Delta hebben hun aandeelhouders een brandbrief geschreven over het voornemen van minister Brinkhorst om de energienetwerken af te splitsen van de ondernemingen. Zij achten dit zeer nadelig. Gedeputeerde Staten hebben van deze brief en het advies van de Algemene Energie Raad kennis genomen.

Taxihopper
De taxihopper is een vorm van openbaar vervoer in Noordoost Brabant. De provincie gaat samen met 14 gemeenten uit de regio Noordoost Brabant de Taxihopper beheren. Hiertoe wordt een gezamenlijke regeling aangegaan.

Rotonde Veldmolenweg Uden
De aanleg van de rotonde aan de Veldmolenweg in Uden is complexer en dus duurder dan voorzien. Daarom hebben GS een extra krediet afgesplitst. Voor een veilige afwikkeling van het verkeer zijn zogenaamde turborotondes noodzakelijk. Daarnaast zal het fietsverkeer ongelijkvloers moeten plaatsvinden

Het provinciale Intergraal Ouderenbeleid
Ouderenorganisaties en gemeenten kunnen, in het kader van het provinciale Intergraal Ouderenbeleid, in 2004 een beroep doen op een subsidiestroom van 450.000 euro beschikbaar voor projecten op lokaal niveau. De organisaties worden schriftelijk geïnformeerd over de mogelijkheid subsidies aan te vragen. Dat blijkt uit de nota integraal ouderenbeleid die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. De provincie zet in het totaal 1 miljoen Euro in voor het ouderenbeleid. Dit geld wordt verder ingezet voor het "ouderen-proof" maken van gemeenten, Vitaal Grijs projecten als ouderen en ICT en een project arbeidsparticipatie en vrijwilligerswerk.

Stedelijke Vernieuwing
Er is een voorlopig beleidskader stedelijke vernieuwing vastgesteld voor de periode 2005-2009.
GS noemen hierin als speerpunten: zorgvuldig ruimtegebruik; aandacht voor leefbaarheid en woon/zorgaspecten en milieukwaliteit in de leefomgeving. Bergen op Zoom, Roosendaal, Waalwijk en Oss worden aangewezen als programmagemeenten. Onderzocht wordt of deze gemeenten (samen met Uden en Veghel) voordeel kunnen hebben wanneer zij gezamenlijk een programma voor stedelijke vernieuwing ontwikkelen. De verwachting is dat de provincie 40 miljoen euro van het rijk ontvangt voor deze programma's waarbij ruim de helft zal wordt besteed aan geluidssanering van woningen. In een brief aan alle gemeenten in Noord-Brabant wordt gevraagd op de beleidsvoornemens te reageren.

Gebruik Europese werkgelegenheidsfondsen
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant delen de suggestie van het SEOB niet dat de provincie geen maximaal gebruik maakt van de mogelijkheden die Europa biedt op het gebied van de versterking van de sociaal-economische structuur. In reactie op een brief van het SEOB geven Gedeputeerde Staten aan voor de periode 2002-2006 een investeringsimpuls van E 383 miljoen met Europese middelen mogelijk te maken voor de versterking van de sociaal-economische structuur. Daarnaast maakt de provincie nog gebruik van diverse andere Europese programma's die indirect hieraan een bijdrage leveren. Van onderuitputting van deze programma's is geen sprake. De benutting van de ESF-middelen kan wel beter. Die zijn primair bedoeld voor werkgelegenheidsprojecten van bedrijfsleven en gemeenten. De provincie heeft in de uitvoeringsstructuur echter geen rol. Vanuit haar verantwoordelijkheid deelt het college van Gedeputeerde Staten de zorg met betrekking tot onderbenutting van ESF-middelen in Brabant en heeft om die reden begin maart besloten de regio's te ondersteunen in hun organiserend vermogen.
Het college roept het SEOB op om bij de eigen achterban te bevorderen dat de beschikbare ESF-middelen voor de versterking van de werkgelegenheid ook daadwerkelijk worden benut.

Archiefcongres
De provinciale archiefinspecteur zal in augustus deelnemen aan het Internationaal Archief Congres in Wenen. Het congres wordt éénmaal per vier jaar gehouden.

Aankoop nieuwbouw Provinciehuis
Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor de nieuwbouw bij het Provinciehuis aan te kopen zodra de huidige lease-overeenkomst afloopt. Het betreft de uitbreiding van het Provinciehuis die plaats vond in 1993/1994. De Provincie is toen een leasecontract aangegaan voor een periode van tien jaar. Het contract biedt de provincie de mogelijkheid het pand aan te kopen na afloop van de termijn voor een bedrag van iets meer dan 5 miljoen euro, hetgeen momenteel ruim onder de marktwaarde ligt. De Provincie heeft ING inmiddels op de hoogte gesteld gebruik te willen maken van het recht tot koop.

Managementletter 2003
Er worden verbeteringen aangebracht in de aansturing van de "planning en control"van de provincie. Dit zeggen GS in naar aanleiding van de reactie van de Rekeningcommissie op de managementletter 2003.

Interreg IIIa
De provincie zal het Interegg IIIa project Grensoverschrijdende Geografische Informatie Infrastructuur Nederland-Nordrhein-Westfalen cofinancieren. Het betreft hier het maken en beheren van gegevensbestanden, geografische en thematische kaarten. Dit project voorkomt dubbel- en onnodig werk door het bundelen van beschikbare informatie en het inzetten van technologie.

Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten weigeren verklaring van geen bezwaar voor de oprichting van een bedrijfsruimte voor veehandel en voor de bouw van een opslagloods in de gemeente Sint Oedenrode, verlenen verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Rucphen voor bouw van een sorteer- en overslaghal. Gedeputeerde Staten onthouden goedkeuring aan bestemmingsplan buitengebied gemeente Moerdijk, stemmen in met bestemmingsplan De Groene Loper te Helmond, met wijziging bestemmingsplan Haenen Noord te Breda, wijziging bestemmingsplan buitengebied Deurne. Verlenen verklaring van geen bezwaar aan gemeente Rucpen voor het bouwen van een bedrijfshal.


---- --