Gemeente De Ronde Venen

Resultaten vierde deelonderzoek (veiligheid) Gemeentelijke Barometer bekend
23-03-2004

De inwoners die deelonderzoek 4: Veiligheid van de Gemeentelijke Barometer hebben ingevuld, ervaren weinig overlast van drugshandel of drugsgebruik op straat. Maar het minst tevreden zijn de 200 ondervraagde inwoners over de bekendheid van de wijkagent. Dit blijkt uit de resultaten van het vierde deelonderzoek van het tevredenheidsonderzoek.

Uit het deelonderzoek blijkt ook dat het aanwezige openbaar groen weinig inwoners een onveilig gevoel geeft. De wijze waarop de politie toezicht houdt op straat en optreedt tegen overtreding mag wat de ondervraagde inwoners betreft aangescherpt worden. Het merendeel van de respondenten (84%) vindt dat men ook zelf verantwoordelijk is voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de leefomgeving.

Net als bij de voorgaande deelonderzoeken, zijn ook voor het vierde deelonderzoek van de Gemeentelijke Barometer 200 inwoners ondervraagd door het bedrijf Move Research. De suggesties en opmerkingen die zij gemaakt hebben, kunnen voor een deel worden omgezet in een actielijst die wordt uitgezet in de gemeentelijke organisatie. De voortgang en afhandeling van deze actielijst zal in de gaten gehouden worden.

In totaal worden per onderzoek telkens 200 inwoners ondervraagd. Het eerste deel van het onderzoek betreft de Barometer: acht vragen over de waardering van de inwoners met betrekking tot een 8-tal onderwerpen (wegbeheer, dienstverlening, groenvoorziening, veiligheid, vrijetijdsbesteding, maatschappelijke participatie, reiniging en milieu en verkeer en vervoer. De Barometer geeft na afloop van de 9 deelonderzoeken een goed beeld omdat minimaal 1800 inwoners hierin hun oordeel over de 8 onderwerpen geven.

De resultaten uit de Barometer (het algemene deel) zijn als volgt:

Onderwerp Percentage zeer tevreden, tevreden en enigszins tevreden inwoners Rapportcijfer
Wegbeheer 70% 6,24
Maatschappelijke Participatie 72% 6,13
Groenvoorziening 72% 6,27
Veiligheid 66% 5,93
Vrijetijdsbesteding 63% 5.86
Dienstverlening 89% 6,95
Reiniging en Milieu 74% 6,40
Verkeer en Vervoer 57% 5,82