Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

23-03-2004

Massale demonstratie werknemers scheepsbouw in april

CNV Metaal en elektro en de overige bonden in de scheepsbouw roepen werknemers van scheepswerven op in de eerste week van april massaal te demonstreren tegen het beleid van minister Brinkhorst van Economische Zaken. Ook bieden zij een petitie aan. De bewindsman is niet van plan de door de Europese Unie toegestane subsidie toe te passen, waardoor werven en toeleveranciers zonder meer in zwaar weer terechtkomen door oneerlijke concurrentie uit het buitenland waar overheden wel subsidiëren

De bonden en de werkgevers hebben drie voorstellen aan de minister. Op de eerste plaats moet de zogenaamde 6-procentsregeling worden toegepast, waarbij werven een subsidie van 6 procent van de ordersom ontvangen.
Daarnaast moet er een financieringsregeling komen, waardoor de werven goedkoper geld bij banken kunnen lenen en waarin de scheepsbouw zelf de risicos draagt.
Tot slot wil CNV Metaal en elektro samen met de andere bonden een innovatieprogramma Juist omdat de kracht van de Nederlandse scheepsbouw in de hoog technologische waarde van de schepen zit is stimulering van innovatie niet alleen zinvol, maar ook vanuit het kabinetsbeleid gezien en logische stap.

Zieltogend
CNV Metaal en elektro is overigens verontwaardigd over het feit dat de bewindsman de scheepsbouw zieltogend noemt en dat daarom subsidies en tijdelijke steunmaatregelen niet nodig zijn. Niets is minder waar. De sector kan op eigen kracht concurreren als er sprake is van eerlijke concurrentie. Als de minister in zijn houding volhard, zullen meer sluitingen en omvangrijke reorganisaties met veel ontslagen het gevolg zijn. In de scheepsbouw werken nu nog 25.000 werknemers bij tweehonderd bedrijven.