PROCAM BENELUX B.V.

Mainframe opleiding speelt in op uittocht specialisten

Veel mainframespecialisten gaan de komende jaren met pensioen, zo was onlangs te lezen in de Automatiseringsgids. Omdat op de informatica opleidingen de laatste jaren nauwelijks aandacht is besteed aan deze specialisatie, zal er een groot tekort gaan ontstaan aan mensen met kennis van mainframes. Het Amersfoortse bureau Procam heeft daarom een uniek traject ontwikkeld: duaal Klassikaal Mainframe Beheer. Een studie waar afgestudeerden van een informatica opleiding op mbo niveau in 2,5 jaar hun hbo diploma bedrijfsinformatica kunnen halen. Na deze opleiding hebben zij kennis van zowel mainframe - als open systemen (Unix Linux, Microsoft).

Tandem didactiek - techniek

Procam heeft de mainframe opleiding ontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool InHolland en de vijf opdrachtgevers IBM, PinkRoccade, Interpay, ING en Corus. De participerende bedrijven leveren ook de docenten voor bepaalde vakken, hierdoor sluit het onderwijs goed aan op de praktijk. 'Dit noemen wij de tandem didactiek - techniek. De specialist uit de praktijk wordt gekoppeld aan een docent van de hogeschool. De combinatie van technische kennis en praktijkervaring is voor het onderwijs op HBO niveau een welkome aanvulling,' zegt George Buysrogge, directeur van Procam.

Tijdens de opleiding zitten de studenten één dag per week in de schoolbanken, de overige vier dagen zijn ze aan het werk bij de opdrachtgever. Vanwege de zwaarte van de opleiding hanteert Procam een strenge selectie, geïnteresseerden worden uitvoerig getest voor zij worden toegelaten. Tijdens het traject zijn de studenten in dienst bij Procam en krijgen ze begeleiding van een coach. Het is de bedoeling dat ze na afstuderen instromen bij het bedrijf waar ze gedurende hun studie al werkten. Op die manier beschikken de bedrijven over afgestudeerden met ervaring en is de student verzekerd van een baan.