Ingezonden persbericht


Rotterdamse dichteres Nan van Daalen winnares van de

3de Poëzieprijs voor vrouwen uit multicultureel Rotterdam

Op vrijdag 19 maart, tijdens het programma Ontmoeting Dichters uit Delfshaven in Post West, een activiteitencentrum in Delfshaven, is de winnares van de 3de Poëzieprijs voor vrouwen uit multicultureel Rotterdam bekend gemaakt en gepresenteerd. De jury selecteerde uit tientallen inzendingen het gedicht Vandaag in de stad geschreven door dichteres Nan van Daalen. Naast de prijsuitreiking hebben enkele dichters met verschillende culturele achtergronden hun werk voorgedragen.

In januari van dit jaar hebben de Stichting Palestijnse Islamieten in Nederland (SPIN) en Stichting Dunya de oproep gelanceerd voor de 3de Poëzieprijs voor vrouwen uit multicultureel Rotterdam. Het thema van deze editie werd door de Rotterdamse politieke en maatschappelijke realiteit aangegeven: Open Stad! Open Stad als reactie op de nieuwe gemeentelijk beleid gebaseerd op het dichtgooien van de toegangspoorten voor de zogenaamde kansarmen die zich graag in Rotterdam willen vestigen: allochtonen, asielzoekers met status en iedereen die minder dan 120% van het minimumloon verdient. Hun aanwezigheid zou de ontwikkeling van de stad in de weg staan en de criminaliteit bevorderen.

De Stichting Palestijnse Islamieten in Nederland (SPIN) en Stichting Dunya, organisaties die zich al jaren inzetten voor een brede participatie van artiesten, kunstenaars en publiek uit alle culturen aanwezig in Rotterdam, zijn bezorgd over deze ontwikkelingen. We blijven pleiten, werken en streven naar een Open stad, met ruimte voor iedereen die graag mee wil participeren in onze maatschappij. Een Open stad van mensen die op een gelijkwaardige manier met elkaar omgaan en zich graag blijven inzetten voor een democratische, open en solidaire samenleving.

De jury bestaande uit Youetta de Jager (dichteres) en Juan Heinsohn Huala (dichter en medewerker Letteren bij Stichting Dunya), heeft uit alle inzendingen een winnend gedicht geselecteerd. Het winnende gedicht met de titel Vandaag in de stad is geschreven door de Rotterdamse dichteres Nan van Daalen.

Op vrijdag 19 maart was de dichteres aanwezig, droeg haar gedicht voor en naam haar prijzen in ontvangt. Bijzonder van deze avond was de aanwezigheid in Post West van meer dan honderd mensen die op een vrijdag en in een wijkgebouw, naar poëzie in verschillende talen kwamen luisteren. Bij de muziek van Zaid Taiyen, de muzikale stem van Palestina in Nederland, de poëzie van Marco Nijmeijer, Faroq de Koch, Aboe Shaker, Namira Rami, en Abdullah Güven.

Over het winnende gedicht:

Het gedicht Vandaag in de stad van Nan van Daalen is het meest eenvoudige gedicht van alle inzendingen die de organisatie dit jaar heeft ontvangen. Maar in de eenvoud van de taal die de dichteres heeft gekozen, in de eenvoud van haar beelden, de diepe overtuiging dat de culturele diversiteit aanwezig in onze stad, in alle steden van deze wereld, een omvangrijke rijkdom is, een verrijking van wat we kennen, van wat bestaat. & vandaag zal de hele / wereld aan mij / voorbij trekken in / de verscheidenheid // van mijn eigen / mooie stad, zo / divers en toch / zo vertrouwd. & schrijft Van Daalen.

Aan het begin van haar gedicht schrijft ze & waarheen de reis / vandaag zal gaan / weet alleen / de toekomst& om na de ontmoeting met de verscheidenheid te schrijven& hoop krijgt alle / kleuren van / de opgaande zon / in mijn hart.. Het zijn woorden die in de ontwikkeling van de eigentijdse poëzie bijna verbannen zijn uit het vocabulaire van de dichters: hoop, kleuren, zon, hart. Hoort u deze woorden klinken in de kakofonie van het geweld van deze onze dagen? En het zijn de woorden, de juiste korte en eenvoudige woorden die we nodig hebben in donkere tijden. We zijn blij dat er nog dichters bestaan die deze woorden durven te gebruiken.

Deze Poëzieprijsvraag voor vrouwen uit multicultureel Rotterdam is een activiteit van de Stichting Palestijnse Islamieten in Nederland (SPIN) i.s.m. Stichting Dunya. Meer informatie, tel. 010 233 09 10 ~ letteren@dunya.nl ~ www.dunya.nl

Stichting Dunya
Juan Heinsohn Huala
Coolsingel 57 - 63
3012 AB Rotterdam
Nederland

Tel. 010 233 09 10

06 24 93 29 90

letteren@dunya.nl

www.dunya.nl