GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 23 maart 2004 14:41
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks en SP maken zich grote zorgen over de ouderenzorg

(23 maart 2004)

Kamervraag

De bewindslieden VWS zijn van plan meer dan de helft van de bedden in verpleeg- en verzorginghuizen te schrappen. GroenLinks en de SP staan paf. Hebben Hoogervorst en Ross nog nooit gehoord van de vergrijzing? Beseffen zij niet dat de vraag naar bedden in verzorgings- en verpleeghuizen daardoor juist zal stijgen.

Bovendien zijn is de regering van plan tegelijkertijd te gaan bezuinigen op bijvoorbeeld de thuiszorg. Dus terwijl aan de ene kant de mogelijkheid om naar een verzorgingstehuis te gaan de pas wordt afgesneden, wordt aan de andere kant bezuinigd op die voorzieningen die langer zelfstandig thuis wonen mogelijk maken. GroenLinks en de SP eisen een verklaring. Vanwege de periode van rouw voor prinses Juliana doen zij dat middels onderstaande schriftelijke vragen.

Evelien Tonkens en Agnes Kant

Vragen van de leden Tonkens (GroenLinks) en Kant (SP) aan de staatssecretaris en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over schrappen bedden in verpleeg- en verzorgingshuizen (Ingezonden maart 2004)


1. Kunt u bevestigen dat u van mening bent dat meer dan de helft van de 110.000 bedden in verpleeg- en verzorgingshuizen kan worden geschrapt?


2. Bent u van plan het aantal bedden te reduceren en zo ja op welke termijn en in welk tempo?


3. Hoe valt een dergelijke stellingname te rijmen met het snel toenemende aantal ouderen in Nederland? Denkt u niet dat er eerder een stijgende in plaats van een dalende vraag naar bedden in verpleeg- en verzorgingshuizen valt te verwachten?


4. Bent u het eens met de stelling dat de meeste mensen, dus ook ouderen, chronisch zieken en gehandicapten, het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen? Indien u het daar mee eens bent, waarom veronderstelt u dan er op dit moment meer dan 50% ten onrechte in een verpleeg- of verzorgingshuis zit? Indien u het daar niet mee eens bent, op basis van welk onderzoek komt u tot uw standpunt?


5. Kunt u verder bevestigen dat het ook de bedoeling is te bezuinigen door het overhevelen van delen van de AWBZ naar gemeenten?


6. Is het juist dat dit een bezuiniging van 700 miljoen euro moet opleveren? Zo ja op welke termijn. Zo nee, hoeveel wel?


7. Dit voornemen zal leiden tot verhoging van de zorgvraag naar andere vormen van zorg, bijvoorbeeld de thuiszorg. Is er rekening mee gehouden dat hiervoor dan extra geld en investeringen nodig zijn? Zo nee, waarom niet?


8. Bent u het eens met de stelling dat door én de helft van het aantal bedden in verpleeg- en verzorgingshuizen te schrappen én te bezuinigen op aanspraken als huishoudelijke zorg en persoonlijke verzorging, het nog verder verslechteren van de zorg in Nederland aan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten onontkoombaar is?


9. Kunt u bevestigen dat het de bedoeling is dat straks gemeenten moeten bepalen of iemand in een verzorgingshuis moet worden opgenomen of meer thuiszorg krijgt?


10. Bent u het eens met de stelling dat het onwenselijk is dat financiële in plaats van zorginhoudelijke argumenten de doorslag gaan geven welke zorg er aan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten wordt verstrekt?


11. Indien het de bedoeling is dat straks gemeenten moeten bepalen of iemand in een verzorgingshuis moet worden opgenomen, hoe verhoudt dat zich dan tot de plannen rond de Wet Maatschappelijke Zorg (of Ondersteuning)?


12. Indien het de bedoeling is dat straks gemeenten moeten bepalen of iemand in een verzorgingshuis moet worden opgenomen of meer thuiszorg krijgt, hoe verhoudt dat zich dan tot de ook door dit kabinet gewenste objectieve en onafhankelijke indicatiestelling?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -