Ingezonden persbericht


Xserve G5 van Apple nu leverbaar

Bunnik, 23 maart 2004 - Apple maakt vandaag bekend dat de Xserve G5, de krachtigste Xserve tot nu toe, vanaf heden leverbaar is aan klanten. Met ongeëvenaarde prestaties en beheermogelijkheden in een 1U-rackmountbehuizing biedt de Xserve G5 een verwerkingssnelheid van meer dan 30 gigaflop per systeem. Daarmee is de Xserve G5 ongeveer 60 procent sneller dan de Xserve met een PowerPC G4-processor.

"De Xserve G5 is een groot succes onder klanten die op zoek zijn naar een krachtige 1U-rackmountserver die aanzienlijk minder geld kost dan vergelijkbare modellen van Dell, IBM en Sun", aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Product Marketing van Apple. "Dankzij de twee krachtige G5-processors, een enorme opslagcapaciteit, ongelooflijke I/O-prestaties en de meegeleverde Mac OS X Server-software van Apple is de Xserve G5 betaalbaar, gemakkelijk te beheren en eenvoudig te clusteren."

"Wij hebben gekozen voor een Xserve G5-cluster met 64 nodes in plaats van een op AMD gebaseerd cluster met Linux", aldus Jonathan Cohen, directeur van het Center for the Study of Brain, Mind and Behavior van Princeton University. "Apple staat niet alleen bekend om het gebruiksgemak, de ondersteuning en de innovatieve ontwikkeling van haar producten, maar ook om haar creativiteit, die zich nu heeft gericht op de vereisten voor geavanceerd wetenschappelijk computergebruik. De combinatie van Apple's gevoel voor innovatie en de op standaarden gebaseerde open-sourcesoftware maken de keuze voor de Xserve G5 wel heel eenvoudig en aantrekkelijk."

Daarnaast introduceert Apple de Apple Workgroup Cluster for Bioinformatics, een kant-en-klaar geavanceerd computercluster waarmee wetenschappers het systeem kunnen configureren, bedienen en onderhouden. Dit werkgroepcluster biedt een ongekende prijs-kwaliteitverhouding met een groot configuratiegemak. Bovendien wordt dit cluster geleverd met iNquiry, een bio-informaticapakket van The BioTeam, dat 200 gebruiksklare bio-informaticaprogramma's biedt die zijn geoptimaliseerd voor de toonaangevende Xserve G5 van Apple. Ook de installatie en het onderhoud zijn aanzienlijk vereenvoudigd, zodat IT-ondersteuning bijna niet nodig is.

Apple biedt bovendien uitstekende service- en ondersteuningsprogramma's voor de Xserve, zoals ondersteuning op locatie binnen 4 uur, 24 uur per dag en zeven dagen in de week technische ondersteuning, AppleCare-kits met serviceonderdelen en het AppleCare Professional SupportLine and Tools-programma.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De Xserve G5 met één processor van 2,0 GHz is per direct verkrijgbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers. De voor clustergebruik geoptimaliseerde Xserve G5 met twee processors van 2,0 GHz zal in april verkrijgbaar zijn via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers. De Xserve G5 is verkrijgbaar in drie standaardconfiguraties. Daarnaast kunnen klanten een volledig op hun wensen toegesneden maatwerkversie bestellen. Specificaties van de drie Xserve G5-standaardconfiguraties:


* één PowerPC G5-processor van 2,0 GHz met 512 MB PC3200 ECC-RAM, één Apple schijfeenheid van 80 GB (uitbreidbaar tot 750 GB), twee ingebouwde Gigabit Ethernet-interfaces, FireWire 800 en USB 2.0, licentie voor Mac OS X Server met een onbeperkt aantal clients. Adviesprijs: USD 2.999.


* twee PowerPC G5-processors van 2,0 GHz met 1 GB PC3200 ECC-RAM, één Apple schijfeenheid van 80 GB (uitbreidbaar tot 750 GB), twee ingebouwde Gigabit Ethernet-interfaces, FireWire 800 en USB 2.0, licentie voor Mac OS X Server met een onbeperkt aantal clients. Adviesprijs: USD 3.999.


* twee voor clustering geoptimaliseerde PowerPC G5-processors van 2,0 GHz met 512 MB PC3200 ECC-RAM, één Apple schijfeenheid van 80 GB, twee ingebouwde Gigabit Ethernet-interfaces, FireWire 800 en USB 2.0, licentie voor Mac OS X Server met 10 clients. Adviesprijs: USD 2.999 per clusternode.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve software, hardware en internetproducten.

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, Xserve, Apple Store en FireWire zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Voor meer informatie over de Xserve G5 en aanvragen voor testexemplaar kunt u contact opnemen met Jurriaan Trommels via onderstaande contactinformatie.

Jurriaan Trommels
PR Manager Nederland
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: trommels.j@euro.apple.com