Ingezonden persbericht


23 maart 2004

***************

* PERSBERICHT *
***************

Patiënten dagen staat voor de rechter

Patiëntenvereniging wil proces aanspannen tegen Nederlandse staat. Zij vindt de bestaande registratie van orgaandonoren te vrijblijvend

De Stichting Transplantatie Nu (STNu!) overweegt de overheid een proces aan te doen. Aanleiding is het tekort aan orgaandonoren. 'Volgens ons is een andere wetgeving nodig om het aantal donoren te vergroten,' zegt Simone de Leeuw van STNu! deze week in het weekblad Elsevier.

De stichting bundelt patiëntenorganisaties als de Nierpatiënten Vereniging, Harten Twee en de Leverpatiënten Vereniging. Zij vindt de bestaande registratie van orgaandonoren te vrijblijvend en bepleit een zogeheten geen-bezwaarsysteem. Daarin beschouwt de overheid iedere burger als donor, tenzij iemand schriftelijk vastlegt dat hij bezwaar maakt. Momenteel weigert 80 procent van de nabestaanden een orgaandonatie, als geen keuze is gemaakt.

In Nederland overlijden elk jaar driehonderd patiënten die een orgaantransplantatie moeten ondergaan. Dat komt doordat er minder organen beschikbaar zijn dan verwacht sinds de Wet op de orgaandonatie in 1998 werd ingevoerd. De huidige regeling wordt het toestemmingssysteem genoemd. Zij verving het donorcodicil. Een orgaan mag nu alleen worden ontnomen als niemand bezwaar maakt. In april ontvangt de Tweede Kamer een rapport waarin de Wet op de orgaandonatie wordt geëvalueerd.

Op dit moment wachten veertienhonderd mensen op een nier, lever, hart of long. Terwijl het in 1998 drie maanden duurde voordat iemand een nieuwe lever kreeg, moet nu zestien maanden worden gewacht. Voor een nier is dat drie tot vier jaar.