Gemeente Langedijk


LANGEDIJK NIET VERDER MET HSB
23 maart 2004

C O L L E G E V E R K L A R I N G

LANGEDIJK NIET VERDER MET HSB

Burgemeester en wethouders gaan niet verder met Hein Schilder Bouw (HSB) uit Volendam als het gaat om de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk Twuyverhoek in Sint-Pancras. Deze week werd bekend dat het bedrijf, dat voor de gemeente Langedijk ook in de 2^e fase van Mayersloot-West heeft gebouwd, een wethouder en een ambtenaar had uitgenodigd voor een bezoek aan een voetbalwedstrijd van FC Volendam. Het betreft wethouder Piet Swager en sectorhoofd Grondgebiedzaken Theo de Vos. Beide heren hebben de uitnodiging aanvaard. Het bezoek aan de voetbalwedstrijd samen met medewerkers van HSB kwam op een moment dat de gemeente bezig was met het selecteren van marktpartijen voor nieuwbouw in Twuyverhoek. HSB was één van der partijen.

Burgemeester en wethouders achten dit een uiterst ongelukkig gekozen moment. Daarom is vorige week, toen de zaak bekend werd, besloten dat Hein Schilder Bouw niet meer mag meedingen als marktpartij bij de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk. Hoewel de integriteit van beide gemeentefunctionarissen door het college absoluut niet ter discussie staat, is het ingaan op de uitnodiging niet passend in de overlegfase waarin het bedrijf met de gemeente verkeerde, zo stelt het college.

De zaak kwam aan het licht toen de fractie van GroenLinks vorige week op basis van tips het college aanschreef over de kwestie. In de brief vraagt GroenLinks of de geruchten kunnen worden bevestigd of ontkracht. Met deze persverklaring reageert het college. In een extra bijeenkomst van de fractievoorzitters van de Langedijker gemeenteraad is gistermiddag over deze kwestie gesproken.

Het college betreurt de geruchten tegen het totale ambtelijke apparaat ten zeerste. Zowel afgelopen maandag als ook vanmorgen heeft het college zich laten informeren door de leden van het Managementteam. Ook uit eigen waarneming trekt het college conclusies. De afgelopen twintig jaar, dat is de periode die redelijkerwijs kon worden onderzocht, hebben totaal geen integriteitexcessen plaatsgevonden. De algemene termen die jegens het ambtelijk apparaat worden geuit worden door het college ten stelligste bestreden.

In het fractievoorzittersoverleg van gistermiddag is afgesproken dat de brief van GroenLinks zal worden geagendeerd voor de raadsvergadering van 6 april. Het college zal dan mondeling reageren.