Gemeente Ambt Montfort


Wijziging procedure aanvragen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

In diverse gevallen kan men u vragen om een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG). Tot 1 april a.s. worden deze verklaringen afgegeven door de burgemeester.
Vanaf 1 april 2004 geldt een nieuwe procedure voor het aanvragen van een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG). Met ingang van deze datum wordt een VOG afgegeven door het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG). Dit is het orgaan dat de VOG namens de Minister van Justitie afgeeft.

Waar en hoe vraagt u een VOG aan ?
U vraagt de VOG, zoals voorheen, aan bij het bureau burgerzaken. Daartoe dient u een volledig ingevuld aanvraagformulier in te leveren onder overlegging van een geldig identiteitsbewijs. De gemeente voert de gegevens in en stuurt uw aanvraag door naar COVOG. Nieuw is dat u dit formulier ontvangt van degene die u om een VOG verzoekt, bijvoorbeeld een werkgever. Deze moet op het formulier aangeven wat het doel van de aanvraag is. Is deze niet in het bezit van een formulier dan is het aanvraagformulier te downloaden van Internet via onze site (Aanvraagformulier verklaring omtrent het gedrag ) of www.justitie.nl.
Heeft u de VOG nodig in verband met emigratie, een visum of een werkvergunning dan gelden speciale regels. In plaats van of in aanvulling op het aanvraagformulier is een officieel document van de ambassade, het consulaat of de buitenlandse organisatie/instelling voldoende. Dit document moet dan wel alle gegevens bevatten die op het aanvraagformulier worden gevraag.

Wie beslist op uw VOG-aanvraag en binnen welke termijn ? COVOG beslist namens de Minister van Justitie of u al dan niet een VOG krijgt. Bij weigering ontvangt u altijd eerst een voornemen tot weigeren waarin de redenen van de voorgenomen weigering gemotiveerd staan aangegeven. Wordt de VOG definitief geweigerd, dan kunt u bezwaar maken overeenkomstig de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht.
Binnen twee tot maximaal vier weken na ontvangst van uw aanvraag wordt een beslissing op uw aanvraag genomen. Met vragen over de voortgang van uw aanvraag kunt u contact opnemen met COVOG (zie onder vragen/informatie).

Wat kost een VOG ?
De prijs die u betaalt voor het in behandeling nemen van uw aanvraag bedraagt 29,50. Dit is een vergoeding voor de kosten die gemeenten en COVOG maken. U betaalt het bedrag bij inlevering van het aanvraagformulier.

Hebt u vragen of wilt u informatie ?
Met vragen of meer informatie over de VOG kunt u terecht bij:


* de medewerkers van het COVOG, Postbus 16115, 2500 BC Den Haag, tel. 070-3707234,
e-mail: frontdesk.dbz@minjus.nl, internet: www.justitie.nl of

* bij de gemeente, bureau burgerzaken, tel. 538888, e-mail: info@ambtmontfort.nl,
of kijk onder: dienstverlening / burgerzaken onder het kopje wat te doen als....