ST. BUREAU ARCHITECTENREGISTER

Minister VROM maakt eind aan onzekerheid

Architectentitel blijft wettelijk beschermd

De huidige situatie met betrekking tot de Wet op de architectentitel wordt gecontinueerd. Dit betekent dat de wettelijke grondslag voor de bescherming van de architectentitel blijft zoals die al vijftien jaar is. Dit heeft minister Dekker van VROM laten weten aan het bestuur van de Stichting Bureau Architectenregister (SBA).

Voorzitter Biesheuvel van het SBA-bestuur is verheugd dat met dit besluit een eind is gekomen aan een lange periode van onzekerheid over het voortbestaan van de wettelijke bescherming. 'De wet op de architectentitel is vijftien jaar geleden niet voor niets ingevoerd', zo stelt voorzitter Biesheuvel. 'Uit onderzoek blijkt dat de beroepsgroep tevreden is over het functioneren van de wet en over de activiteiten van onze stichting. Nu dat ook geldt voor de minister kunnen we weer met volle kracht aan de slag om onze beroepsgroep van ruim 11.000 ingeschreven architecten te ondersteunen en begeleiden in de uitoefening van hun vak.'

Vooral de ontwikkelingen op het Europese vlak hebben minister Dekker tot dit besluit gebracht. Zij heeft de Rijksbouwmeester verzocht een projectplan op te stellen om van de Wet op de architectentitel een krachtiger kwaliteitsinstrument te maken. De SBA heeft de minister inmiddels laten weten mee te willen werken aan de opstelling en uitvoering van dit plan.

In het architectenregister staan 11.200 architecten ingeschreven, waarvan 75% als architect, 5% als stedenbouwkundige, 5% als tuin- en landschapsarchitect en 15% als interieurarchitect. De SBA beheert het architectenregister, ziet toe op de naleving van de wet, houdt in de gaten of de architectentopleidingen voldoen aan de wettelijke eisen en fungeert als bevoegde autoriteit voor de uitvoering van de Europese Architectenrichtlijn.

Den Haag, 23 maart 2004