Provincie Utrecht

Persbericht

Vier woningen in ruil voor sloop van stallen in Renswoude

23-3-2004
GS geven verklaringen van geen bezwaar af voor twee projecten in Renswoude, De Hooge Hof en Dijkje 3. Hier mogen in totaal vier woningen worden gebouwd, omdat stallen worden gesloopt en een deel van het gebied ten goede komt aan de natuur. De ruil is mogelijk in het kader van de 'ruimte-voor-ruimteregeling', die bedoeld is om agrariërs te stimuleren met hun bedrijf te stoppen. Daarmee wordt het mestoverschot in Nederland teruggedrongen.

Het is de eerste keer dat in het kader van de regeling meer dan één woning op de kavel wordt gerealiseerd en de eerste keer dat de woningen groter zijn dan 600 m3. Om meer dan één woning op het voormalige agrarische bouwperceel te bouwen geldt als voorwaarde, dat per woning minimaal 1000 m² aan bedrijfsbebouwing moet worden gesloopt. Bovendien moet een beeldkwaliteitsplan worden opgesteld en moet een maximale bijdrage wordt geleverd aan de ontwikkeling van ecologische en landschappelijke waarden. Om woningen groter dan 600 m³ te kunnen bouwen, gelden daarnaast nog eisen ten aanzien van de oppervlakte aan nieuwe natuur die moet worden gerealiseerd. Bij de Hooge Hof is hieraan voldaan omdat de drie te bouwen woningen komen te liggen in één samenhangend en in de omgeving passend landgoed, onder de vlag van de Natuurschoon-wet. De te bouwen huizen zijn 1200 m3 groot en komen te staan op de plek waar tot voor kort ruim 3000 m² aan agrarische bebouwing stond. Op het totale landgoed van 15 ha wordt 6 ha natuur aangelegd: bossen en lanen zullen de ecologische structuur in het gebied versterken en verbinding maken met de ecologische zone langs de Slaperdijk, onderdeel van de Grebbelinie. De uitgangspunten voor het gehele project zijn vastgelegd in een beeldkwaliteitsplan.
Bij het project Dijkje 3 wordt in totaal 1700 m2 aan bebouwing gesloopt én wordt 6 ha landbouwgrond ter beschikking gesteld van natuurontwikkeling. De grond sluit aan bij de Slaperdijk, onderdeel van de Grebbelinie en staat als 'nieuwe natuur' opgenomen in het provinciale natuurgebiedsplan. In dit project wordt één nieuwe woning van 900 m3 gerealiseerd op de kavel en wordt de bestaande bedrijfswoning vergroot tot 900 m3. In dit geval hoefde geen beeldkwaliteitsplan te worden opgesteld, maar de Welstandscommissie van de gemeente zal wel worden gevraagd om richtlijnen voor de te bouwen woningen op te stellen, zodat de kwaliteit van de bebouwing en inpassing in het gebied is gegarandeerd.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030-258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl