Provincie Utrecht

Persbericht

Laatste knelpunt in noordelijke ontsluitingsweg Oudewater weggenomen

23-3-2004
GS hebben een verklaring van geen bezwaar afgegeven voor de verbreding van de "Tureluur", de ontsluitingsweg van Oudewater richting A12, even ten noorden van de kern Papekop. De weg is ter plekke nu nog vrij smal en levert vooral voor langzaam verkeer gevaarlijke situaties op. Door de verbreding wordt dit knelpunt opgeheven. De weg zal straks aansluiten op de nog te realiseren tunnel onder het spoor bij Papekop.

Het heeft even geduurd voordat de verbreding kon worden gerealiseerd, doordat de eigenaar van de strook grond slechts wilde verkopen, als hij de gelegenheid kreeg elders op zijn perceel een nieuwe woning te bouwen. Voor GS was de noodzakelijke wegverbreding niet voldoende reden om medewerking te verlenen aan de bouw van een nieuwe woning in het buitengebied. De gemeente kon echter planologische compensatie bieden voor een nieuwe woning; bovendien zal deze nu aan de rand van de kern Papekop worden gebouwd.

De planologische compensatie
In de uiterwaarden van de Hollandsche IJssel is een niet-agarische bedrijf beëindigd, waarbij een flinke oppervlakte aan gebouwen wordt gesloopt. Het bedrijf wordt naar het industrieterrein van Oudewater verplaatst. De gemeente Oudewater heeft deze verplaatsing financieel mogelijk gemaakt en het voormalige bedrijfsterrein verworven. Rijks- en provinciaal beleid maken het mogelijk om bij volledige sanering van een niet-agrarisch bedrijf in het buitengebied ter compensatie een nieuwe woning op de kavel te bouwen. Voorwaarde voor die compensatie is, dat er minimaal 1000 m² aan bedrijfs-bebouwing wordt gesloopt. Aan deze voorwaarde is in dit geval voldaan.
De gemeente Oudewater heeft er voor gekozen de vervangende woning echter niet op de oude bedrijfskavel te bouwen, maar de bouwmogelijkheid te verplaatsen naar de rand van de kern Papekop. Zo kon de voor de wegverbreding benodigde grond worden verworven én konden bovendien de uiterwaarden van de Hollandsche IJssel vrij van bebouwing worden gemaakt. In Papekop sluit de nieuwe woning aan bij de bestaande kern.
Gedeputeerde Staten achtten de ruil al eerder aanvaardbaar en gaven op 25 maart 2003 een verklaring van geen bezwaar af voor de nieuw te bouwen woning. De Inspectie VROM had moeite met de afweging van de gemeente. Zij vond dat er te weinig verband was tussen de sanering van het bedrijf en de te bouwen woning en tekende bezwaar aan bij de gemeente. Dat bezwaar heeft de gemeente echter niet op andere gedachten gebracht. De Inspectie VROM heeft er vervolgens van afgezien tegen het gemeentelijk besluit in beroep te gaan bij de rechtbank. De weg is nu dus letterlijk en figuurlijk vrij. De woning kan worden gebouwd, de grond is verworven en de weg kan worden verbreed. Gedeputeerde Staten zijn blij dat deze complexe ruimtelijke procedure nu tot een succesvolle afronding is gekomen.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030-258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl