Stadsdeel Zeeburg

Inspraak welstandsbeleid

In Nederland zijn al sinds de vijftiende eeuw lokale welstandsbepalingen en in het verlengde daarvan welstandsdeskundigen. Sinds 1962 is in de Woningwet opgenomen dat gemeenten verplicht zijn om een welstandscommissie te benoemen. De laatste jaren is er steeds meer kritiek, met name op de werkwijze van de welstandscommissies en de geringe democratische controle daarop. Daarom moet het welstandstoezicht zo worden ingericht dat het transparant, toetsbaar en openbaar is en op democratische wijze tot stand komt.

Stadsdeel Zeeburg heeft een nieuw welstandsbeleid ontwikkeld, dat vastgelegd is in de ontwerp welstandsnota. De welstandsnota, die gebaseerd is op de nieuwe Woningwet van 2003, bevat het stadsdeelbeleid en de eisen waaraan (ver)bouwplannen moeten voldoen. Vanaf het moment dat de stadsdeelraad de welstandsnota heeft vastgesteld, worden de nieuwe criteria toegepast op de welstandsbeoordeling van nieuwbouw, verbouw, aanpassingen, dakkapellen en dergelijke.

Bewoners en belanghebbenden kunnen hun mening geven over de ontwerpnota. In de inspraakperiode van 24 maart tot en met 23 april is de welstandsnota hier online in te zien. Het pdf-bestand bestaat uit 3 delen: welstandsnota, kaarten deel 1 en kaarten deel 2. De nota ligt ook ter inzage bij het Publiekscentrum van het stadsdeelkantoor aan de Cruquiusweg 5 te Amsterdam. In het stadsdeelkantoor is er voor belangstellenden een inloopbijeenkomst op 6 april 2004 van 16.00 tot 20.00 uur. Deskundigen zullen dan een toelichting geven en vragen beantwoorden.

Wilt u uw mening kwijt over het welstandsbeleid? U kunt in dit discussieforum uw mening geven over de nieuwe welstandsnota. Alle reacties worden meegenomen in de nota van beantwoording. Verder kunt u tot 23 april 2004 schriftelijk reageren door een brief te sturen aan het Dagelijks Bestuur Stadsdeel Zeeburg, Postbus 380, 1000 AJ Amsterdam, of een e-mail te sturen naar info@zeeburg.nl o.v.v. 'ontwerpnota welstandsleid'. U kunt mondeling reageren tijdens de inloopbijeenkomst op 6 april 2004, van 16.00 tot 20.00 uur in het stadsdeelkantoor.