Vijftien en veertien jaar wegens doodslag taxichauffeur
Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 23-03-2004

De rechtbank heeft vandaag verdachten S.K. en R.K. veroordeeld wegens doodslag op taxichauffeur R.J.W. in de nacht van 16 op 17 oktober 2002 in Den Helder. De doodslag is gepleegd om diefstal van spullen uit de taxi gemakkelijk te maken. De rechtbank ziet S.K. als degene die het slachtoffer met een gericht schot heeft doodgeschoten. Aan hem is 15 jaar gevangenisstraf opgelegd. Mededader R.K. is 14 jaar gevangenisstraf opgelegd. Beide mannen hadden nog andere misdrijven gepleegd. Zij hebben altijd ontkend iets te maken te hebben met de dood van R.J.W.

Het stoffelijk overschot van het slachtoffer is 17 oktober 2002 aangetroffen in zijn taxi in Den Helder. Onder meer zijn (dienst)portemonnee met geld, de autosleutel en een GSM Nokia waren verdwenen. Het slachtoffer is gedood door een schot in zijn rechterslaap, na afloop van een taxirit die eindigde om 00.59 uur. Geurproeven hebben uitgewezen dat S.K. naast de taxichauffeur heeft gezeten en R.K. rechtsachter in de taxi.

De daders hadden eerder op de avond al gesproken over "geld maken" en "iemand pakken bij een pinautomaat". R.K. wist dat S.K. een pistool bij zich had, maar is toch meegegaan om hun plan uit te voeren. Daarmee nam hij bewust het risico dat S.K. het pistool zou gebruiken en er een dodelijk slachtoffer zou vallen. Volgens een getuige heeft S.K. meermalen tegenover hem geïnsinueerd dat hij degene was die de taxichauffeur had doodgeschoten. Dit sluit aan bij de verklaringen van R.K. en zijn vriendin P.F. over die nacht.
R.K. was bang dat zijn vriendin, die is vrijgesproken van betrokkenheid bij de doodslag, te veel te weten zou komen en haar mond voorbij zou praten. R.K. heeft haar gezegd dat "het uit de hand gelopen was en dat hij door zijn kop geschoten was" en gedreigd iemand van haar familie iets aan te doen als zij met de politie zou praten.

De rechtbank gelooft niet dat S.K., zoals hij heeft gesteld, ten tijde van het misdrijf in Schagen was om in te breken in een auto. Van die inbraak is geen aangifte gevonden en zijn "alibi" wordt op geen enkele wijze bevestigd, ook niet door de printgegevens van zijn GSM.

De daders hebben een jonge man het leven ontnomen en aan de nabestaanden onherstelbaar verlies en leed toegebracht. Deze koelbloedig uitgevoerde en, naar de rechtbank aanneemt, vooral door financieel gewin ingegeven doodslag heeft de rechtsorde in hoge mate geschokt. Tevens worden - met name gelet op de gewelddadigheid en brutaliteit van het misdrijf - gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving versterkt, in het bijzonder bij taxichauffeurs die bij de uitoefening van hun beroep een met het oog op de veiligheid kwetsbare groep vormen.

Voor de uitspraak van de medeverdachte zie: 'AO6072'

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO6066

Zie het origineel