College Bescherming Persoonsgegevens


22 maart 2004

Advies over wetsvoorstel Werk en Inkomen Kunstenaars

Het wetsvoorstel Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK) biedt kunstenaars financiële ondersteuning om te kunnen werken aan de opbouw van een renderende beroepspraktijk zonder de verplichting werk te zoeken. Deze verplichting geldt wel als een kunstenaar een beroep op de bijstand zou doen. Het CBP is van oordeel dat het wetsvoorstel geen strijd oplevert met privacywet- en regelgeving.

Het wetsvoorstel voorziet in een instelling voor de advisering van het college van Burgemeester en Wethouders, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de WWIK. In het wetsvoorstel Werk en Inkomen Kunstenaars moet duidelijk aangegeven worden of de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) toezicht uitoefent op de adviserende instelling en wat dit toezicht in de praktijk inhoudt.

Het CBP heeft geen bezwaar tegen het feit dat de adviserende instelling beschikt over het sociaal-fiscaal nummer.

Het wetsvoorstel WWIK sluit voor een groot deel aan bij de systematiek van de Wet werk en bijstand (WWB). Het CBP heeft een uitvoerig advies over de WWB uitgebracht en vraagt nogmaals aandacht voor de kwestie rondom de inlichtingenplicht en het gesloten verstrekkingenregime.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.