Novem

23-03-2004
Herziening protocol monitoring duurzame energie 2004

Het protocol monitoring duurzame energie
Al enkele jaren meet Novem de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland. Jaarlijks wordt hierover gerapporteerd aan de Tweede Kamer. De methodiek hiervoor is vastgelegd in het protocol monitoring duurzame energie. Het protocol zorgt niet alleen voor een consistente berekening, maar maakt het ook voor marktpartijen duidelijk hoe de overheid tot haar cijfers komt.

Twee redenen om het protocol te herzien

1) In 2002 is het protocol voor het laatst geactualiseerd. Sindsdien hebben nieuwe onderzoeken geleid tot nieuw inzicht t.a.v. de gebruikte methodiek.

2) Vanaf 2004 neemt het CBS de monitor over van Novem. Novem blijft echter verantwoordelijk voor het protocol. Omdat het CBS over meer databronnen kan beschikken, is het mogelijk andere berekeningen uit te voeren.
Om deze redenen is in overleg met EZ en CBS besloten het protocol in 2004 weer te actualiseren.

Aanpak
Novem wil het protocol niet aanpassen zonder andere bedrijven en instellingen de gelegenheid te geven hun commentaar te leveren. Daartoe houden wij een open commentaarronde, waarin het voor iedereen mogelijk is discussiepunten aan te dragen. Deze punten bespreken wij in een open informatiebijeenkomst op donderdagmiddag 13 mei, waar wij vast kunnen stellen welke punten aanleiding zijn voor aanpassing van het protocol. Deze punten kunnen vervolgens uitgewerkt worden tot tekstvoorstellen.

Wat kunt u doen?
Van 29 maart tot 29 april is er een open commentaarronde. In die periode kunt u punten aandragen die volgens u gewijzigd moeten worden in het nieuwe protocol. Gelieve alle commentaar schriftelijk in te dienen bij onderstaande contactpersoon. Het is gewenst dat u duidelijk aangeeft naar welk deel van het protocol u verwijst en wat de gewenste veranderingen zijn. Tevens wordt u verzocht aan te geven of u aanwezig wilt zijn bij de informatiebijeenkomst.
Mocht u anderen in uw organisatie kennen die mogelijk ook interesse hebben in dit bericht, gelieve dit dan door te sturen.

Voorlopige planning
Open commentaarronde: 29 maart - 29 april
Informatiebijeenkomst: 13 mei
Uitwerking van discussiepunten: 14 mei - 15 juni
Tweede commentaarronde: 15 juni - 1 juli
Vaststelling van het nieuwe protocol zal plaatsvinden aan het eind van dit jaar.

Informatie
Voor meer informatie over dit project kunt u terecht bij: Christiaan Abeelen
Novem
Postbus 8242
3503 RE Utrecht
tel 030-2393633
e-mail: c.abeelen@novem.nl

Meer informatie over monitoring Duurzame Energie vindt u hier.