Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Actieplan "Een kleurrijk Brabant werkt" van start

Provincie wil twintig allochtone promotieteams


De Provincie Noord-Brabant wil binnen twee jaar minimaal twintig actieve allochtone promotieteams in de provincie tot stand brengen. Daarbij gaat het zowel om promotieteams in het onderwijs als om promotieteams die zich richten op het bedrijfsleven.
Dit gebeurt in het kader van het actieplan 'Een Kleurrijk Brabant werkt' dat tot doel heeft een nieuwe impuls te geven aan de positieverbetering van allochtonen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

De promotieteams worden opgezet in het onderwijs en het bedrijfsleven. In het onderwijs zullen er voor de verschillende onderwijsniveaus promotieteams worden gestimuleerd: voor het VMBO; het MBO (ROC's) en het HBO (met name PABO's). In het bedrijfsleven zullen ze worden gestimuleerd in het MKB en diverse sectoren zoals de gezondheidszorg, detailhandel, horeca en overheidssector.

De inzet van de promotieteams in het onderwijs zal zich o.a. richten op:
1. positieverbetering van allochtonen in het onderwijs door het beïnvloeden van ouders, familieleden, mede-allochtonen, niet-allochtone medeleerlingen en leerkrachten
2. het stimuleren van initiatieven gericht op ouderparticipatie
3. het werven van stageplaatsen in het kader van het onderwijs
4. het organiseren van bijeenkomsten met groepen allochtone jongeren en voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders van allochtone leerlingen

In het bedrijfsleven richten de teams zich o.a. op:
1. het werven van leerwerkplekken/leerbanen in het kader van de bestrijding van jeugdwerkloosheid en om jongeren in staat te stellen om bijvoorbeeld hun VMBO-opleiding af te maken in dienst van een MKB-bedrijf
2. het bieden van ondersteuning aan ondernemers bij de begeleiding en bij de introductie van allochtonen op de werkplek
3. het aanreiken van handvatten hoe om te gaan met een multicultureel personeelsbestand
4. het inzetten van mentoren (van allochtone afkomst) om allochtonen te begeleiden bij het vinden van een baan of een stageplaats.

Voor de introductie, ontwikkeling en ondersteuning van deze teams zal worden aangesloten bij concrete initiatieven en mogelijkheden die zich in de Brabantse regio's voordoen. Hiertoe zal een inventarisatie plaatsvinden. Vervolgens zal concreet inhoud worden gegeven aan de ondersteuning van promotieteams zodat de continuïteit van de promotieteams kan worden gewaarborgd.

Een provinciale stuurgroep vormt het klankbord voor het project en adviseert het projectteam en de promotieteams met raad en daad. Voor de coördinatie, ondersteuning, presentatie en communicatie van het actieplan en de uitvoering zal door PSW/Palet een provinciaal projectteam worden gevormd.


De looptijd van het actieplan is twee jaar. De totale kosten van het project bedragen E 656.080.