Politie Zaanstreek-waterland


14:43 20-MRT-04
loc.: EDAM, OORGAT

Bekladder van grafstenen aangehouden

Een 17-jarige jongen uit Edam is maandagochtend aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grafschennis. Op de Joodse begraafplaats in Edam werden in de nacht van vrijdag op zaterdag een aantal grafstenen beklad met hakenkruizen. De jongen kon worden aangehouden na binnengekomen informatie en werd in verzekering gesteld. De beheerder van de begraafplaats heeft de getroffen graven direct schoon gemaakt. De politie sluit niet uit dat er in de komende dagen meer arrestaties zullen volgen.

18:40 22-MRT-04
LOC: WATERGANG, KANAALDIJK

Vrouw gewond na kop-staart aanrijding

Een 69-jarige vrouw uit Purmerend werd met arm- en nekletsel naar het Waterland ziekenhuis gebracht na een kop-staart aanrijding. Zij zat als passagiere naast haar man, die te laat in de gaten had dat de auto's vóór hem afremden. Vanwege het vermoeden van nekletsel moest het dak van de auto worden geknipt door de brandweer. Er waren in totaal drie auto's bij de aanrijding betrokken. Alle auto's moesten worden weggesleept. Het verkeer in de richting Purmerend werd tijdelijk via Het Schouw omgeleid.

20:44 22-MRT-04
LOC: ZAANDAM, H G SCHOLTENSTRAAT

Agressie in het verkeer

Een 43-jarige automobilist uit Zaandam kreeg van de bestuurder van een andere personenauto een harde vuistslag tegen zijn kaak, na een verkeersconflict. De onbekende bestuurder was dicht op de auto van de Zaandammer gaan rijden en haalde deze even later in. Daarna stuurde hij direct weer naar rechts, maar moest daarbij hard remmen, omdat er een auto vóór hem stilstond bij de verkeerslichten van de kruising met de Veldbloemenweg. De Zaandammer toeterde, waarna de onbekende bestuurder uit zijn auto kwam en zijn slachtoffer mishandelde. Hij zei daarbij dat de Zaandammer truttig had gereden. De politie heeft een onderzoek naar de identiteit van de dader ingesteld.

22:45 22-MRT-04
LOC: PURMEREND, IMPULS

Kluis bij bedrijf opengebroken

Bij een bedrijf werd gisterenavond een kluis opengebroken en daaruit onder andere een geldbedrag gestolen. Men kwam het bedrijf binnen door een roldeur en de voordeur te forceren. Ook binnen het bedrijf werden deuren met grof geweld opengebroken. De inbrekers hebben snel gewerkt. Slechts enkele minuten na de alarmmelding was een bedrijfsbeveiliger reeds ter plaatse. De inbrekers waren toen echter alweer gevlogen. Een uitgebreide zoekactie van de politie in de omgeving had geen resultaat.

06:13 23-MRT-04
LOC: PURMEREND

Man aangehouden wegens valse aangifte

Een 29-jarige man uit Purmerend werd in zijn woning aangehouden op verdenking van het doen van valse aangifte. De auto van de man werd in de vroege ochtend van 1 januari van dit jaar total loss en geheel verlaten aangetroffen in de berm van de A7 ter hoogte van de afslag Zaanse Schans. Later op de dag deed de eigenaar aangifte van diefstal van zijn auto. In het daarop volgende onderzoek bleek de verklaring van de man niet overeen te komen met de aan het licht gekomen feiten. Na zijn aanhouding werd de man daarmee geconfronteerd en bekende hij valse aangifte te hebben gedaan. De aanrijding was ontstaan, doordat de man tijdens het rijden een SMS bericht op zijn mobiele telefoon intoetste. Hij had daarom een bocht in de weg te laat in de gaten. Vervolgens botste hij tegen een vangrail, raakte de macht over zijn stuur kwijt en kaatste tussen de vangrails in de middenberm en rechts van de weg heen en weer. Hij raakte niet gewond en had zich ter plekke door een kennis laten ophalen.

10:50 23-MRT-04
LOC: ZAANDAM, PROVINCIALEWEG

Getuige van mishandeling gezocht

De politie is op zoek naar een man, die mogelijk getuige is geweest van de mishandeling van een 12-jarige jongen uit Zaandam. De jongen kwam op zijn fiets uit de richting van de Mauvestraat, toen twee andere jongens uit de richting van de Westerwateringtunnel hem tegemoet fietsten. Eén van de jongens kwam op zijn weghelft terecht, waardoor een lichte aanrijding ontstond. Daardoor ontstonden wat woorden, waarna één van de jongens met een zeer donkere huidskleur een vlindermes tevoorschijn haalde en het slachtoffer daarmee bedreigde. Vervolgens sloeg hij met een vuist het slachtoffer herhaalde malen in zijn gezicht, waardoor hij onder andere een bloedneus opliep. Op dat moment kwam een onbekende man aanfietsen, die de jongens wegstuurde. De politie wil graag in contact komen met deze man en met eventuele andere getuigen. Zij kunnen bellen met het wijkteam Zaandam Centrum via 0900-8844.
De dader betrof een jongen van ongeveer 13 jaar en tussen de 1.60 m en 1.65 m lang. Hij had een zeer donkere huidskleur. Hij had zwart half kort glad haar en droeg een zwarte jas en een lichte versleten spijkerbroek. De andere jongen was blank met donkerblond haar in een kuifje.


Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-230304


00:02/ 04:40 23-MRT-04
ZAANDAM, ZUIDERVAART
Drankrijders
In Zaandam werden in de nacht van maandag op dinsdag twee drankrijders van de weg gehaald. Even na middernacht werd op de Zuidervaart een 34-jarige automobilist uit Amsterdam aangehouden. Agenten herkende in de bestuurder een man van wie het rijbewijs was ingevorderd wegens het rijden onder invloed. De bestuurder werd daarop ter controle aan de kant gezet. De man sprak met dubbele tong en rook naar alcohol, hij verkeerde overduidelijk onder invloed van alcohol. De Amsterdammer weigerde echter mee te werken aan de blaastest. Na een aantal mislukte blaaspogingen werd de man dan ook aangehouden. Op het politiebureau lukte het wel om het alcoholgehalte vast te stellen. Dit bleek tweeëneenhalf keer zoveel hoog (500 ug/l) te zijn als is toegestaan. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Het rijbewijs van de man bleek inderdaad eerder dit jaar te zijn ingevorderd.
Dinsdagochtend vroeg werd op de Zuiddijk de tweede drankrijder aangehouden. Een 39-jarige automobilist uit Amsterdam had behoorlijk wat drank op. De man had bijna drieëneenhalf keer de limiet overschreden (765 ug/l) en kon zijn rijbewijs op het politiebureau achterlaten.
Tijdens een alcoholcontrole op Westzijde en de Rosmolen in Zaandam konden alle bestuurders maandagavond weer snel doorrijden. In totaal werden 78 blaastesten afgenomen die allemaal een P opleverden. De twee alcoholcontroles werden gehouden door drie medewerkers van het verkeershandhavingsteam.


22-MRT-04
DEN ILP/ PURMERLAND/ PURMEREND, JAAGWEG
40 km per uur te hard
Maandag werden op de doorgaande weg in Den Ilp en in Purmerland en op de Jaagweg in Purmerend (50 km per uur) snelheidscontroles gehouden. De hoogste snelheid werd 's morgens gemeten op de Jaagweg en bedroeg negentig km per uur. Op alle drie de wegen reed minder dan één op de tien automobilisten te hard. In Purmerland was het aandeel hardrijders 's middags het kleinst, hier hield één op de twintig bestuurders zich niet aan de snelheid. De toegestane snelheid bedroeg 50 km per uur.

13:15-14:30 22-MRT-04
ASSENDELFT, PROVINCIALEWEG PURMEREND-BUITENHUIZEN
Nauwelijks hardrijders
Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg Purmerend-Buitenhuizen in Assendelft werd maandag nauwelijks te hard gereden. Enkele honderden bestuurders passeerden de controle, tijdens welke slechts drie foto's gemaakt werden. De hoogste snelheid bedroeg 90 km per uur bij een toegestane snelheid van 80 km per uur.

EINDE


---- --