Gemeente Amsterdam

Buurtbemiddeling door vrijwilligers
23 maart 2004 - Johanneke Helmers
Burgemeester Cohen, korpschef Kuiper en de voorzitter van de Stichting Bemiddeling Amsterdam Krol tekenden maandag 22 maart een convenant o waarin afspraken zijn opgenomen over buurtbemiddeling door vrijwilligers.

De Stichting Bemiddeling Amsterdam zet het project Buurtbemiddeling op. Dit project richt zich op bemiddeling bij conflicten tussen burgers, bijvoorbeeld burenruzies. De stichting is deze maand begonnen met het werven en opleiden van vrijwilligers die als bemiddelaar kunnen worden ingezet. De bemiddelaar maakt geen gebruik van sancties in zijn/haar bemiddeling, heeft geen macht en is niet verbonden aan een officiële instelling. De bemiddelaar stelt zich neutraal op en laat de partijen onderhandelen en zelf oplossingen bedenken voor hun problemen. Het project is van bewoners voor bewoners. De buurtbemiddeling start in de stadsdelen Westerpark, Oud-West en Bos en Lommer. Naar verwachting zullen tegen de zomer de eerste buurtbemiddelaars actief zijn.

De politie is nauw betrokken bij de opzet van het project en buurtregisseurs worden ingelicht over het project, zodat zij bij bepaalde conflicten een beroep kunnen doen op de bemiddelaars. De stichting streeft er naar om in het eerste jaar door heel Amsterdam ongeveer 70 mensen op te leiden. Buiten Amsterdam zijn al goede ervaringen opgedaan met deze aanpak. De gemeenteraad heeft voor dit project voor 2004 eenmalig het bedrag van EUR 77.470 beschikbaar gesteld.

© Gemeente Amsterdam