Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Smit en Arib over het aantal onverzekerde inwoners tegen ziektekosten (2030408910)

1
Klopt het dat ruim 300.000 inwoners van Nederland niet zijn verzekerd tegen ziektekosten?

1
Volgens het CBS waren in 2002 259.000 personen onverzekerd. Op basis van trendmatige gegevens wordt rekening gehouden met een aantal van 300.000 onverzekerde personen (1,8% van de bevolking) in 2004.

2
Hoe verklaart u de stijging van 51.000 onverzekerde inwoners in 1987 tot 300.000 nu?

2
Uit de CBS-statistieken blijkt dat het aantal onverzekerden tussen 1997 en 1999 meer is toegenomen dan de trendmatige stijging toont. Mogelijk komt dit door de invoering van de Koppelingswet in 1998, waardoor niet-rechtmatig verblijvende personen geen gebruik meer konden maken van de sociale ziektekostenverzekeringen. Zekerheid hieromtrent is er niet.

3
Herinnert u zich antwoorden op eerdere schriftelijke vragen over onverzekerde patiënten, waarin u aangaf dat tweedeling als gevolg van het aantal onverzekerden niet aan de orde is?

3
Ja. Iedereen die medisch noodzakelijke zorg nodig heeft krijgt die zorg.

4
Moeten de kosten voor onverzekerde inwoners uiteindelijk worden opgebracht door de inwoners die zich wél verzekerd hebben? Wat is uw standpunt over deze gang van zaken?

4
Iemand die niet verzekerd is zal in eerste instantie zelf de kosten van verleende zorg moeten betalen. Zorgverleners zullen zich zonodig inspanning moeten getroosten om betaling van de kosten te realiseren, door bijvoorbeeld een incassotraject te starten of door gespreide betaling met de onverzekerde af te spreken. Als uiteindelijk blijkt dat iemand de zorg écht niet kan betalen, dan zal uiteindelijk deze persoon meestal een beroep kunnen doen op de Algemene bijstandswet die wordt gefinancierd uit de algemene middelen.

5
Kunt u de Tweede Kamer vóór 1 maart 2004 berichten over de inkomenspositie van de onverzekerde inwoners? Om hoeveel mensen met een minimum inkomen gaat het hier?

5
Er wordt niet bijgehouden wie onverzekerd zijn. Ik kan zulke gegevens dus niet verstrekken. In het algemeen zijn mensen met een minimuminkomen uit arbeid, met een uitkering ingevolge de werknemersverzekeringen of met bijstand ziekenfondsverzekerd.

6
Hoe groot acht u de kans dat steeds meer mensen zich niet meer zullen verzekeren omdat zij de kosten van een ziektekostenverzekering niet meer kunnen opbrengen?

2/2

6
Zie het antwoord op vraag 1 en 5. In hoeverre de toename van het aantal onverzekerden uitsluitend te maken heeft met het niet meer kunnen opbrengen van een ziektekosten- verzekering is niet bekend.

7
Bent u bereid actie te ondernemen zodat de hierdoor oplopende schade kan worden beperkt? Zo ja, welke actie gaat u ondernemen?

7
Zolang wij in Nederland vinden dat medisch noodzakelijke zorg iemand niet mag worden onthouden zullen -bij toename van het aantal onverzekerden en de onmogelijkheid om de kosten bij onverzekerden te verhalen- de kosten van deze zorg aan onverzekerden oplopen. Ik ben van mening dat zorgverleners de nodige moeite zullen moeten doen om de kosten op de betrokkene zelf te verhalen.
Om te voorkomen dat kosten van verleende zorg eenzijdig en al te gemakkelijk worden afgewenteld op de ziekenfondsverzekering, heb ik het voornemen om een identificatieplicht voor ziekenfondsverzekerden in te voeren. Ziekenhuizen moeten zich er dan van vergewissen dat iemand die zegt ziekenfondsverzekerd te zijn, ook inderdaad die ziekenfondsverzekerde persoon is.


---- --