Vlaamse overheid

Minister Vanderpoorten is tevreden dat het voorstel van decreet dat het gelijke onderwijskansendecreet aanpast op het vlak van de voorrang voor broertjes en zusjes uiteindelijk gestemd werd in de commissie onderwijs van het Vlaamse onderwijs. Door dit decreet krijgen broertjes en zusjes of leerlingen die onder hetzelfde dak wonen in de toekomst voorrang op alle andere nieuwe leerlingen bij de inschrijvingen in dezelfde school. Meerderheid en oppositie stemden unaniem voor dit voorstel van decreet.

Het inschrijvingsrecht, zoals het in het gelijke kansendecreet geschreven stond, geeft iedereen het recht zich in te schrijven in de school van zijn of haar keuze. Een nadelig gevolg van deze anti-discriminatiemaatregel was dat in een aantal gevallen ouders hun kinderen niet in één en dezelfde school konden inschrijven omdat er geen plaats meer was. Omdat scholen geen inschrijvingen mochten weigeren, vielen ouders die te laat kwamen namelijk uit de boot.

Deze aanpassing verandert niets aan het principe van het inschrijvingsrecht. Scholen mogen nog steeds geen leerlingen weigeren. Nieuwe leerlingen krijgen wel voorrang als ze een broer of zus hebben die al ingeschreven is als leerling. De inrichtende macht bepaalt hier de voorwaarden en de modaliteiten voor. Ze moet dit voorrangsbeleid ook duidelijk naar de ouders communiceren. Voor kinderen met al ingeschreven broertjes en zusjes kan er bijvoorbeeld een inschrijvingsperiode komen voor de officiële start van de inschrijvingen.

Voor het schooljaar 2004-2005 komt er een overgangsmaatregel. Is de school voor het schooljaar 2004-
2005 nog niet vol, dan kunnen broers en zussen zich vanzelfsprekend nog inschrijven. Is een school wel vol, dan kunnen de inrichtende machten broertjes en zusjes waar geen plaats meer voor was toch inschrijven. Al wie vroeger ingeschreven is, blijft dat en hoeft zich geen zorgen te maken.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---