Gemeente Abcoude


AGENDA/BESLUITENLIJST
VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 23 maart 2004
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: burgemeester A.A. van der Most-de Ridder
1. Concept-besluitenlijst van de B&W-vergadering d.d. 16 maart 2004. Toelichting:
Wekelijks wordt de besluitenlijst van de vorige vergadering vastgesteld. Ambtelijk advies:
Instemmen met de besluitenlijst.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten met dien verstande dat punt 7 (de Roode) wordt aangevuld alsvolgt: "B&W wensen tevens een advies over de vraag of een milieumonitor gewenst blijft gelet op de afnemende interesse op het niveau van de rijksoverheid."
2. Advies van de commissie bezwaarschriften inzake het bezwaarschrift van een inwoner van Abcoude tot oplegging van een verplichting tot het aanlijnen en muilkorven van zijn honden. Toelichting:
Artikel 2.4.19 APV kent niet de mogelijkheid honden op eigen terrein te doen muilkorven maar wel op de openbare weg of op het terrein van een ander. Aanlijnverplichting en muilkorfgebod in die zin opleggen.
Ambtelijk advies:
Conform het advies van de commissie bezwaarschriften de bestreden beslissing te herzien in die zin dat de honden niet op eigen terrein maar conform artikel 2.4.19 APV op de weg of op het terrein van een ander gemuilkorfd moeten zijn.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Betrokkene dient tevens te worden medegedeeld, dat bij herhaalde klachten gerechtelijke stappen zullen worden ondernomen. PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Aanvraag van een vergunning als bedoeld in artikel 30 e.v. van de Huisvestingswet tot het samenvoegen van twee woonhuizen aan de Hoogstraat 20 en 22 tot één woning. Toelichting:
Op 16 februari 2004 is er een aanvraag binnengekomen om twee woonhuizen aan de Hoogstraat 20 en 22 samen te voegen tot één woning. Er dient een afweging te worden gemaakt tussen het belang van de aanvragers om samen te voegen en het belang van de gemeente van het behoud of de samenstelling van de woonruimtevoorraad. Door de samenvoeging wordt er een woning onttrokken aan de woningvoorraad. Gezien de schaarste op de woningmarkt in Abcoude is samenvoeging in beginsel onwenselijk. Anderzijds komt de samenvoeging van beide woningen wel ten goede aan de centrumfunctie van Abcoude en is de samenvoeging vanuit historisch oogpunt verdedigbaar. Deze omstandigheden billijken het dat aan het college wordt geadviseerd een samenvoegingsvergunning te verlenen onder de voorwaarde dat de aanvragers verklaren bereid te zijn compensatie te bieden. Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt op grond van artikel 3.1.4 lid 2 van de Huisvestingsverordening 2004 Gemeente Abcoude de vergunning tot samenvoeging van de twee woonhuizen aan de Hoogstraat 20 en 22 tot één woning te verlenen, mits de aanvragers bereid zijn compensatie te bieden als bedoeld in artikel
3.1.5 Hvv 2004.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. B&W concluderen tevens, dat de onttrekking aan de woningvoorraad de gemeente een bedrag oplevert van ± 20.000.

2. Verslag inspraakreacties als bedoeld in artikel 6a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) en verslag reacties van diverse instanties als bedoeld in artikel 10 van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening (BRO) op voorontwerpbestemmingsplan ´Hollandse Kade - Stationsgebied´.
Toelichting:
In de periode van 3 oktober tot en met 30 oktober 2003 heeft het voorontwerp bestemmingsplan ´Hollandse Kade - Stationsgebied´ ter inzage gelegen op het gemeentehuis waarbij de mogelijkheid werd gegeven een inspraakreactie uit te brengen op het voorontwerp. Daarnaast heeft er op 23 oktober 2003 een inspraakavond plaatsgevonden waarbij het stedenbouwkundig bureau VHP een toelichting heeft gegeven op het voorontwerp en er gelegenheid werd gegeven voor het stellen van vragen en het maken van opmerkingen. Alle inspraakreacties zijn samengevat, voorzien van een gemeentelijk commentaar en in een inspraakverslag verwerkt. Tevens is het voorontwerp in het kader van artikel 10 BRO naar diverse maatschappelijke en overheidsinstanties verzonden voor commentaar. De gemeentelijke reacties daarop zijn ook in een verslag opgenomen. Op basis van deze reacties wordt een Nota van Wijzigingen opgesteld. Voorgesteld wordt aan het college in te stemmen met de gemeentelijke beantwoording van alle reacties en de betrokkenen een kopie van het betreffende verslag te sturen. Een samenvatting van de inspraakreacties met een gemeentelijk commentaar zal als bijlage worden opgenomen in het bestemmingsplan. Ambtelijk advies:

- Instemmen met de verslaglegging van de inspraakreacties, de reacties in het kader van artikel 10 BRO, de gemeentelijke reacties daarop en de daarop gebaseerde Nota van Wijzigingen;
- degenen die de presentielijst hebben getekend op de inspraakavond, degenen die een schriftelijke inspraakreactie hebben gegeven en de instanties die hebben gereageerd een kopie van één van de verslagen verstrekken.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Punt 5 van de toelichting dient te worden aangepast c.q. meer ruimtelijk dan lokaalfeitelijk te worden verwoord. Besloten wordt een persbericht te laten uitgaan dat gelijktijdig aan de raad zal worden verzonden. B&W wensen binnenkort afzonderlijk te discussiëren over de invulling van het leasuregebouw.
3. Correspondentie met de Minister m.b.t. rapportage luchtkwaliteit. Ambtelijk advies:
Vervolgbrief verzenden volgens bijgaand concept. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

4. Vaststelling Strategisch Mobiliteitsplan Provincie Utrecht. Toelichting:
Na de vaststelling van het Strategisch Mobiliteitsplan Provincie Utrecht (SMPU) wordt gestart met de uitvoering van de diverse uitvoeringsplannen. De uitvoering gebeurt volgens het Meerjaren Actie Programma (MAP). Geen van de in de MAP genoemde uitvoeringsplannen hebben direct betrekking op het grondgebied van de gemeente Abcoude. Daarom is het advies dit rapport alleen ter kennisname aan te nemen.
Omdat een aantal van de maatregelen uit het Beleidsplan Verkeer en Vervoer van de gemeente Abcoude valt onder de hoofddoelstellingen van het SMPU zal voor deze maatregelen een subsidieaanvraag worden ingediend met verwijzing naar dit document. Ambtelijk advies:
Dit plan ter kennisname aannemen.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

5. Aanvullende informatie verbetering verkeersveiligheid kruispunt Vinkenkade-Winkeldijk. Toelichting:
In de vergadering van het college van B&W van 16 maart 2004 is een voorstel aan de orde geweest ter verbetering van de verkeersveiligheid op het kruispunt Vinkenkade-Winkeldijk. Het college heeft gevraagd na te gaan of een oplossing met verkeerslichten prijstechnisch interessant is. De kosten zijn globaal bepaald en daaruit blijkt dat de kosten met een verkeersregelinstallatie een factor vijf hoger liggen.
Ambtelijk advies:
Geadviseerd wordt het B&W-besluit om op het kruispunt Vinkenkade-Winkeldijk de verkeersveiligheid te verbeteren door drempels aan te leggen niet te wijzigen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

---


6. Illegale rioolontluchting op perceel Piet van Wijngaerdtlaan 74. Toelichting:
Het bouwwerk is in strijd met de Woningwet en de Bouwverordening. Gelet op de stankveroorzakende situatie wordt voorgesteld tot het aanzeggen van toepassen van bestuursdwang, zodat er indien nodig snel en adequaat een einde kan worden gemaakt aan de illegale situatie. Gelet op de spoedeisendheid van zaak wordt voorgesteld van de hoorplicht af te zien overeenkomstig artikel 4:11 Awb en een begunstigingstermijn van één week te geven.
Ambtelijk advies:
Voorgesteld wordt bestuursdwang toe te passen indien niet binnen één week een einde is gemaakt aan de illegale situatie. Voorgesteld wordt de heer H. Verkerk aan te wijzen als bevoegd persoon tot toepassen van bestuursdwang.
B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik

1. Stand van zaken luchtfoto´s gemeente Abcoude. Toelichting:
De gemeente Abcoude heeft de luchtfoto´s digitaal beschikbaar en heeft de mogelijkheden om deze te presenteren met de kaart van de gemeente Abcoude. Ambtelijk advies:
De stand van zaken omtrent de luchtfoto´s van de gemeente Abcoude voor kennisgeving aannemen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

2. Vergunningaanvraag Eneco Energie, tijdelijk opslagterrein nabij Doude van Troostwijkstraat. Toelichting:
In verband met de verbreding van Rijksweg A2 is het noodzakelijk om het hogedrukgasnet en het middenspanningsnet aan te passen. Hiervoor moeten leiding en kabels worden aangelegd in de weilanden, parallel gelegen aan de Burg. des Tombeweg en de Rijksweg A2 tot aan de Winkeldijk. Voor het efficiënt uitvoeren van dit werk heeft Eneco Energie behoefte aan een tijdelijk opslagterrein. Ambtelijk advies:
Onder gegeven voorwaarden toestemming verlenen. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten.

3. Voorbereiding reconstructie rondom het Nellesteinterrein en Torenlaan c.a. Toelichting:
Voorbereiding reconstructie rondom het Nellesteinterrein en Torenlaan c.a. Ambtelijk advies:

- De Grontmij opdracht te geven om de voorbereidingswerken uit te voeren.
- De kosten van 18.000,- excl. BTW toe te voegen aan het nog te beschikbaar te stellen uitvoeringskrediet van het masterplan project Nellestein, Kerkelijk Centrum en de Torenlaan. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Met uitzondering van de post onvoorzien t.b.v. 2.100. PORTEFEUILLE: wethouder E. Doorn

1. Notitie inzake financiële dekking Piet Mondriaangebouw. Toelichting:
In bijgevoegde notitie is aangegeven wat de financiële consequenties zijn voor de begroting 2005 e.v. van de reeds genomen raadsbesluiten over investeringskrediet van het PMG gebouw. Deze notitie dient in samenhang te worden gelezen met de notitie "Verantwoording bouwproces en financiën PMG". Ambtelijk advies:
In te stemmen met de dekkingswijze van de investeringskosten van het Piet Mondriaangebouw. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Met dien verstande, dat de boekwaarde van de grond niet in het openbaar stuk zal worden vermeld. Het college constateert, dat nog enkele kostenposten (waaronder de klimaatverbetering) verwerkt moeten worden en het dus nog niet gaat om een eindafrekening. B&W zien deze t.z.t. nog tegemoet. Overigens moet -i.o.m. de portefeuillehouder financiën- nu per omgaande de aansprakelijkheidsstelling worden verzonden.
---


2. Aanstellen jongerenwerker in het kader van het jeugdbeleid. Toelichting:
In verband met groeiende onvrede over de inzet van de jongerenwerker, in dienst van Schakels, is besloten het contract met Schakels te beëindigen. Momenteel vinden afrondende gesprekken plaats. De gemeente heeft het voornemen de regie te voeren in de uitvoering van het jeugdbeleid. Aangezien het jeugdbeleid nog in de fase bevindt van ontwikkeling, is directe aansturing vanuit de gemeente van essentieel belang. Door het direct aanstellen van de jongerenwerker vanuit de gemeente zal dit eerder rendement opleveren en leiden tot concrete zichtbare resultaten. Ambtelijk advies:

1. Instemmen met het voorstel om een jongerenwerker aan te stellen met ingang van 1 augustus 2004 voor 0,5 fte voor de periode van 3 jaar. Inschaling vindt plaats op schaalniveau 9.
2. Dekking vrijval inhuur Schakels 22.000. B&W-besluit:
Overeenkomstig voorstel besloten. Met dien verstande, dat aanstelling voor één jaar plaatsvindt ter overbrugging van het onderbrengen bij een welzijnsinstelling. Aldus vastgesteld in de B&W-vergadering van 30 maart 2004. De secretaris, de burgemeester,


---

MANDAATBESLUITENLIJST
BEHORENDE BIJ DE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ABCOUDE D.D. 23 maart 2004
O P E N B A A R PORTEFEUILLE: wethouder T. de Roode

1. Aanvraag bouwvergunning gewijzigd uitvoeren reeds verleende vergunning voor vergroten woonhuis, Ds. Bleekerhof 33, Abcoude.
Ambtelijk advies:
Met toepassing van artikel 19 lid 3 van de WRO jo artikel 20 B.R.O. vooruitlopen op het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Woongebied Abcoude: a. het bouwplan publiceren in de VAR,
b. het bouwplan gedurende vier weken voor een ieder ter inzage leggen. Indien er geen zienswijzen inkomen kan vrijstelling en bouwvergunning worden verleend. Mandaatbesluit d.d. 12-3-2003:
Overeenkomstig voorstel besloten.
PORTEFEUILLE: wethouder Y.M.G. van den Heerik

1. Kapvergunningaanvraag Winkeldijk 42a voor 2 bomen t.w. 2 Kastanjes. Toelichting:
Verleen kapvergunning voor het kappen van 2 bomen, t.w. 2 Kastanjes lokatie Winkeldijk 42a. De bomen zijn ziek. Volgens de gemeentelijke bomendeskundige zijn van weigeringsgronden, zie art. 4.5.3 APV, geen sprake en kan de kapvergunning worden verleend. Na publicatie in de VAR van 5-2-2004 zijn geen zienswijzen binnengekomen. Ambtelijk advies:
Verleen kapvergunning voor 2 bomen, t.w. 2 Kastanjes lokatie Winkeldijk 42a. Mandaatbesluit d.d. 15-3-2004:
Overeenkomstig voorstel besloten.


---