Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Babylonbijeenkomst over het Israëlisch-Palestijns conflict en de Geneefse akkoorden

Persbericht
Den Haag 22 maart - Het Oecumenisch Gesprekscentrum Babylon organiseert op dinsdag 23 maart van 19.30 tot 22.00 uur in Debatterij, Juffrouw Idastraat 2 in Den Haag, een bijeenkomst over het Israëlisch Palestijns conflict. De vraag die hierbij centraal staat is of de akkoorden die Israëli's en Palestijnen in Genève sloten ook hoop bieden op een nieuw vredesproces. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. De voertaal van de bijeenkomst zal Engels zijn.
Onder leiding van Jan Pronk zal er door het publiek op 23 maart van mening gewisseld kunnen worden met initiatiefnemers en critici vanuit Israël en Palestina over de Geneefse akkoorden als belangrijke stap naar een nieuw vredesproces. Uitgenodigd zijn onder andere Tzvia Grinfeld uit de orthodox joodse vrouwenbeweging en Israëlische woordvoerder van de Genève initiatiefgroep, Liana Badr-Rabbo, schrijver, cineast en Palestijnse woordvoerder van de Genève initiatiefgroep en Walid Salem, Palestijn en directeur van het Panorama instituut in Jeruzalem, die kritische vragen stelt bij de Geneefse akkoorden.
Het initiatief van Genève, een schets van een oplossing van het Palestijns-Israëlisch conflict, dat op 1 december 2003 in Genève is gepresenteerd, is sinds jaren het eerste initiatief voor een vreedzame oplossing dat politiek momentum lijkt te krijgen. Het initiatief wordt door de huidige regering Sharon in Israël verworpen en krijgt van de kant van de Palestijnse leiders op zijn best halfslachtige steun. Van Israëlische kant wordt vooral de kritiek geuit dat het akkoord onvoldoende de veiligheid van Israël kan waarborgen en er eigenlijk geen andere oplossing lijkt te zijn dan een unilaterale. Enkele maanden na de presentatie van de Geneefse akkoorden lijkt Israël dan ook met een eenzijdige oplossing te komen die bestaat uit de bouw van een hek of muur op de Westelijke Jordaanoever en een eenzijdige terugtrekking van troepen en kolonisten uit de Gazastrook.
Deze Babylon bijeenkomst biedt de ruimte voor een open gedachtewisseling over vragen als, is het akkoord daadwerkelijk een stap naar vrede?, bieden de akkoorden wel op een verantwoorde manier een oplossing voor het vraagstuk van de Palestijnse vluchtelingen? en welke initiatieven vanuit Nederland zouden een bijdrage kunnen leveren aan het vredesproces? Babylon is een initiatief van het IKV, Oikos, Pax Christi, Kerk en Vrede, Stichting Woudschoten, Kerk en Wereld en Justitia et Pax, ondersteund door de Raad van Kerken en de IKON. Het Oecumenisch Gesprekscentrum Babylon biedt ruimte aan individuen om te spreken over (veelal lastige) maatschappelijke vragen en over de daaronder liggende waarden, opvattingen en twijfels. De naam Babylon roept sterke associaties op met Babel, symbool van spraakverwarring. Te midden van de spraakverwarring zoekt Babylon naar verheldering. Daarbij gaat het er niet om elkaar te overtuigen van een bepaalde mening. Belangrijk is dat vragen gesteld mogen worden, dat luisteren naar elkaar centraal staat. Dan komen de vragen, opvattingen, waarden en twijfels van de gespreksdeelnemers aan bod. Daarbij kiest Babylon er voor verschillende invalshoeken aan de orde te stellen.

---

Voor meer informatie en opgave kunt u contact opnemen met het IKV, Jan Jaap van Oosterzee; tel.: 070-3384918 en 06-55337912 of E-mail: jjvanoosterzee@ikv.nl of Oikos, Jaap van der Sar; tel.: 030 2361500 of E-mail: babylon@oecumenischgesprekscentrum.nl. Zie ook www.babylon.nl


_____