Ministerie van Justitie

Extra aandacht voor milieuhandhaving
23 maart 2004

Er worden bijna 500 functionarissen ingezet voor de handhaving van milieudelicten. Ieder politiekorps stelt capaciteit beschikbaar voor een regionaal milieuteam.Verder komen er zes speciale interregionale milieuteams bij de bovenregionale teams. Daarnaast gaat het Functioneel Parket van het openbaar ministerie de regie voeren over de milieuhandhaving. Met deze maatregelen wil de overheid een substantiële impuls geven aan het bestrijden van milieucriminaliteit. Dit blijkt uit een vandaag verschenen brief van minister Donner van Justitie als antwoord op enkele kamervragen. In het antwoord op vraag 5 van het Kamerlidlid Vos, in het kort Donner's reactie op het rapport "OM strategie milieuhandhaving" van onderzoeks- en ingenieursbureau DHV.

Uit een onderzoek van het bureau DHV is gebleken dat er binnen de strafrechtsketen te weinig aandacht werd geschonken aan milieucriminaliteit. In overleg met het openbaar ministerie, de politie en de departmenten van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is een plan opgesteld dat uitgaat van een substantiële uitbreiding van de capaciteit en een andere wijze van organisatie.

Alle regiokorpsen zullen per 1 januari 2005 een milieuteam moeten formeren met een totale capaciteit van minimaal 250 fte. Daarnaast zullen zes interregionale milieuteams worden geformeerd die worden toegevoegd aan de bestaande bovenregionale teams met een totale capaciteit van 120 fte. De bovenregionale teams richten zich meer op de zware milieucriminaliteit en de veelal bedrijfsmatige gepleegde delicten. Bij het openbaar ministerie gaan circa 100 fte van het landelijk opererende Functioneel Parket zich bezig houden met leidinggeven aan de opsporing en vervolging van milieucriminaliteit door deze teams

Minister Donner is van mening dat de intensivering en de gekozen structuur waarborgen bieden voor een continue kwalitatief hoge aandacht voor milieucriminaliteit.