Vlaamse overheid

Minister Vanderpoorten roept alle betrokken instanties op om de administratieve last voor leerkrachten, directies en administratief personeel beter op elkaar af te stemmen. Deze oproep moet zorgen voor een daling van de planlast.

Dat is ook de bedoeling van de vernieuwde inspectiewebsite. Leerkrachten kunnen er te weten komen welke documenten ze wel en niet nodig hebben om administratief in orde te zijn. Op de site kunnen leerkrachten ook bijkomende vragen en suggesties over planlast kwijt.

Departement Onderwijs, koepels, schoolgroepen en - gemeenschappen, begeleidingsdiensten, inspectie,. , al deze instanties verwachten van een school administratieve inspanningen. Maar ook andere overheidsdomeinen zoals milieu, veiligheid, welzijn, arbeidsreglementering, justitie, sociale zekerheid,. , vragen aan een school heel wat papierwerk.

Een minimum aan planning, voorbereiding en verwerking is uiteraard noodzakelijk om professioneel en kwaliteitsvol onderwijs te verstrekken. Dat dit soort werk steeds in documenten terechtkomt, is ook onvermijdelijk. Maar als al dat werk onderling slecht is afgestemd, ervaart men al die formulieren, rapporten en documenten al gauw als een te hoge planlast. Die planlast kan ook subjectief zijn. Als men bijvoorbeeld niet goed weet welke instantie welke papieren vraagt of als het papierwerk dat men doet niet als nuttig wordt ervaren.

Omdat de zorg voor de kwaliteit van ons onderwijs een gemeenschappelijke taak is, vraagt minister Vanderpoorten aan alle betrokken partners om hun verantwoordelijkheid op te nemen. De minister doet in het bijzonder een oproep naar de leerkrachten: "Ik roep leerkrachten op om kritisch te zijn en bij elk formulier, elk document dat ze invullen, even stil te staan en zich de vraag te stellen of wat ze aan het invullen zijn zin heeft."

Naast planlast bestaat er ook werkdruk. Die situeert zich in de scholen en kan enkel verlaagd worden door scholen de nodige middelen te geven. Die middelen zijn de voorbij jaren op verschillende gebieden ingezet. Heel wat scholen (95%)hebben een grotere draagkracht gekregen door in te stappen in een scholengemeenschap. Verder beschikken nu heel wat scholen over GOK-uren, zorguren, een zorgbegeleider, een ICT-coördinator en een kinderverzorgster. De maximumprestatie van de kleuterleidsters werd met twee uren verminderd. Twee uren kleuterturnen werden ingevoerd en extra beleids- en in het basisonderwijs werd extra beleids- en ondersteunend personeel aangeworven.

Vanuit het departement zijn er de laatste jaren heel wat inspanningen gebeurd om de administratieve planlast te verminderen. Wat personeelsgegevens betreft, zijn al heel wat formulieren afgeschaft. Tegenwoordig bereiken veel gegevens het departement elektronisch. De formulieren levensbeschouwelijke vakken werden beperkt en vereenvoudigd. De beperkte statistische telling is afgeschaft,. .

Omdat deze en andere inspanningen slechts hun vruchten afwerpen als ze navolging vinden bij schoolbesturen, koepels, begeleidingscentra en andere vraagt minister Vanderpoorten aan al de instanties op het onderwijsveld om even te bezinnen vooraleer een school te belasten met papierwerk. Nu gebeurt het nog te vaak dat verschillende instanties dezelfde gegevens vragen aan een school.

Via overleg met de onderwijskoepels wil de minister de mogelijkheden aftasten voor samenwerking op het vlak van administratieve vereenvoudiging, planlastverlaging, het elimineren van het dubbel opvragen van elders beschikbare gegevens en het openstellen van bepaalde databanken. Deze beslissingen zouden in protocollen worden afgesloten.

Minister Vanderpoorten is ook een voorstander van een nauwe samenwerking met federale en andere Vlaamse departementen. Ze vindt dat elke nieuwe regelgeving met administratieve lasten zou moeten aangeven wat de gevolgen zijn voor een school. Daarenboven kan overleg ook bestaande administratieve lasten verlichten. Een mooi voorbeeld hiervan is de vereenvoudiging van de aanvragen van studietoelagen die beslist werd op de superministerraad van dit weekeinde. Staatssecretaris Van Quickenborne en minister Vanderpoorten realiseren hiermee op termijn een studietoelageaanvraag waarvoor slechts de naam van de aanvrager nodig zal zijn.

Informatie over welke documenten voor leerkrachten wel en niet nodig zijn vindt u op www.onderwijsinspectie.be

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be
---