Politie Drenthe

Van groen naar blauw

Assen 23-03-2004 - Nieuws politie Drenthe

Van groen naar blauw

Dit jaar stappen zo'n 250 miliairen over van legergroen naar politieblauw. Het is een van de gevolgen van het verdwijnen van 12.000 banen bij Defensie. Het regiokorps Drenthe is in de markt voor 10 ex militairen.

"Het is natuurlijk niet verkeerd om mensen binnen te halen die tijdens hun militaire loopbaan, zowel binnen als buiten onze grenzen ervaring hebben opgedaan in het omgaan met mensen, zeker als je in aanmerking neemt dat ons korps hiermee de kans krijgt om de leeftijdsopbouw op dit moment iets bij te stellen, want vergeet niet dat politie Drenthe relatief veel oudere werknemers kent wat op korte termijn gevolgen kan hebben voor de 24 uurs bezetting." Dat zegt John Huiskamp. Hij is als hoofd van het Bureau Werving en Selectie, Opleiding en Ontwikkeling van de Drentse politie mede verantwoordelijk voor de instroom van nieuw personeel. De bedoeling is dat de 10 kandidaat agenten in november van dit jaar in Leeuwarden aan hun opleiding tot agent kunnen beginnen. Drenthe werkt daarin overigens samen met de Friese politie. Ook dat korps trekt 10 militairen aan.

Eisen

Het is niet zo dat defensiepersoneel dat de overstap wil maken voorrang geniet boven sollicitanten uit andere sectoren. Rina Weges, medewerker Werving en Selectie van de Drentse politie is daar heel stellig in: "Defensie doet de voorselectie en biedt ons de kandidaten aan. Vervolgens gaan ze bij ons het normale selectietraject in. De voorselectie door Defensie zegt dus nog niets over hun geschiktheid voor politie Drenthe. Het uitgangspunt is overigens wel, dat de kandidaten die Defensie aanbiedt, een redelijke kans maken." Ook de opleiding is dezelfde die elke aspirant agent krijgt hoewel het volgens Weges best zo kan zijn dat er hier en daar een kandidaat vrijstelling krijgt voor bepaalde competenties. "je moet het zo zien" zegt ze:"De mensen die wij aannemen krijgen een vierjarige opleiding. Bij de politie betekent dat drie maanden naar school, gevolgd door drie maanden werken bij een eenheid van de politie. Als ze na hun vier jaar studie klaar zijn, gaan ze als "all round politieman of vrouw" de praktijk in."

Kosten

Volgens Huiskamp heeft de aanstelling van militairen die in het kader van de reorganisatie de overstap wagen, voor de politie het voordeel dat Defensie flink bijdraagt in de kosten:"Defensie betaalt de selectie en opleiding en draagt bovendien nog bij aan het salaris voor de duur van de opleiding. " Het blijft dus niet bij tien militairen ? Huiskamp:" Dat hangt natuurlijk af van meer factoren als alleen een zak met geld maar, laat ik het zo zeggen: Ik sluit niets uit."

Bert Visser: 0592 - 1965 of 0651 - 611629