Productschap Wijn

Nieuws

Oproep Kurk Recycling Nederland

Persbericht

Kurk Recycling Nederland
Postbus 1052
8001 BB Zwolle
Tel: 038-4229944
Fax: 038-4220037
E-mail: info@kurkrecycling.nl
Internet: www.kurkrecycling.nl

.........2004

Kurk Recycling Nederland gaat
zich in samenwerking met ..... (uw gegevens) inzetten voor het hergebruik van flessenkurken.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 325 miljoen flessen ontkurkt, dat is samen ongeveer 1,5 miljoen kilo kurk en 150 vrachtwagens vol. De meeste kurken belanden vervolgens in de afvalemmer, maar voor hen die het milieu een warm hart toe dragen is er nu een alternatief. Kurk Recycling Nederland, een not for profit organisatie, zet zich al enige tijd in voor het hergebruiken van deze kurken.

In heel Nederland zijn verzamelpunten geopend, waar iedereen flessenkurken kan inleveren.
Vervolgens worden de ingezamelde kurken in Zwolle gesorteerd en naar Portugal getransporteerd. Hier worden er nieuwe producten van gemaakt, zoals onderzetters, vloerkurk en isolatiemateriaal. Met ingang van .. is ook zo`n inzamelpunt in deze regio.

Het recyclen van kurk is zeer waardevol dankzij een aantal unieke eigenschappen, zoals
flexibiliteit, brandwerendheid, isolatievermogen, slijtvastheid en waterbestendigheid.
Nadat de kurken in Nederland zijn verzameld worden ze handmatig gesorteerd. Dat gebeurt in samenwerking met enkele sociale instellingen in Zwolle en omstreken, waar mensen die het minder makkelijk hebben in deze maatschappij ook een kans krijgen. Dan zijn ze klaar voor transport en gaan in grote zeecontainers naar Portugal. Daar wordt de kurk in één van de grootste kurk verwerkende fabriek ter wereld gerecycled. Het wordt vermalen, gewassen, vermengd met nieuwe kurk en verwerkt tot een nieuw kurkproduct. Hierbij valt te denken aan kurk voetbedden voor schoenen, kurkvloeren en kurk isolatieplaten voor in de bouw. Gerecyclede kurk kan vanwege de hygiëne niet meer in de vorm van flessenkurken worden toegepast.

Belangstellenden kunnen hun flessenkurken inleveren bij één van de inzamelpunten in de buurt, zoals bijvoorbeeld.. Dit kan ook bij bepaalde schoenenwinkels, diverse slijterijen of bij milieugroepen. Een lijst met adressen van inzamelpunten is te vinden bij milieucentraal of op onze website. Mocht er geen inzamelpunt in de buurt zijn, of interesse bestaan een nieuw inzamelpunt te starten, kan te allen tijde contact opgenomen worden met Kurk Recycling Nederland (tel. 038-4229944).


Copyright © 1996-2004 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum