Ingezonden persbericht


---
File: 55db38.gif



---
File: 55db3d.gif


Internationaal onderzoek:

Nederlandse bedrijven niet bang voor concurrentie, wel voor uitval IT

Alphen aan den Rijn, 23 maart 2004 - Wereldwijd zet 29% van de bedrijven de toenemende concurrentie op nummer één als grootste bedreiging voor hun bedrijf. Van de Nederlandse ondernemers vindt maar 17% die toenemende concurrentie de grootste bedreiging. In vergelijking tot de USA en Spanje (met 32%) en de UK (30%) blijven Nederlandse ondernemers dus relatief 'cool' onder toenemende concurrentie. In Indonesië (50%), India (40%) en Griekenland (34%) baart de concurrentie ondernemers de allergrootste zorg. Dit blijkt uit internationaal onderzoek naar risico management, dat in 26 landen is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse accountants- en adviesorganisatie Arenthals Grant Thornton.

Nederlandse ondernemers zijn daarentegen, in relatie tot hun buitenlandse collega's, ongerust over het risico dat er iets mis gaat op IT gebied binnen het bedrijf. 18% van de Nederlandse ondernemers zet 'IT uitval' op de eerste plaats van hun risicolijst. Wereldwijd gezien is er geen ander land dat dit risico zo vaak noemt als grootste bedreiging voor het bedrijf. Het gat met het eerstvolgende land, Zweden, is erg groot. Daar vindt maar 6% van de ondernemers 'IT uitval' de grootste bedreiging voor het bedrijf. In 16 van de 26 landen in dit onderzoek wordt door geen enkel bedrijf dit risico op nummer 1 gezet. Peter Bakhuizen, IT Auditor bij Arenthals Grant Thornton: "Tijdens onze onderzoeken merken we dat Nederlandse ondernemers het belang van automatisering steeds hoger inschatten. Zij zien automatisering niet meer alleen als kostenpost, maar tevens als middel om strategisch voordeel te behalen. Dat zij groot belang hechten aan IT risico's, die dit strategische voordeel mogelijk bedreigen, verbaast ons daarom niet. Ondanks de toenemende aandacht voor IT zien we ook dat getroffen maatregelen om zich te wapenen tegen IT risico's vaak niet afdoende en incompleet zijn. De oorzaak ligt vaak op managementniveau. Onvoldoende verantwoordelijkheidsgevoel voor informatiebeveiliging, verkeerde investeringsbeslissingen en een te grote afhankelijkheid van leveranciers zijn hiervan de belangrijkste oorzaken."

Over het onderzoek

Het onderzoek naar het risicomanagement van ondernemers is uitgevoerd in opdracht van Arenthals Grant Thornton en Grant Thornton, het internationale netwerk waarvan Arenthals Grant Thornton deel uitmaakt. Er zijn ruim 6.900 ondernemers in 26 landen ondervraagd. De uitkomsten maken deel uit van het International Business Owners Survey 2004 (IBOS), een jaarlijks terugkerend onderzoeksrapport dat in opdracht van Arenthals Grant Thornton en Grant Thornton wordt opgesteld.

Over Arenthals Grant Thornton

Arenthals Grant Thornton is dé zakelijke sparringpartner voor bedrijven waar leiding en eigendom in één hand liggen. Ruim 450 medewerkers bedienen vanuit 8 vestigingen in de Randstad familiebedrijven, middelgrote en kleine ondernemingen op het gebied van accountancy, belastingadvies en bedrijfsjuridische zaken. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende en onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 21.500 professionals actief in 110 landen en beschikt over een netwerk van meer dan 585 kantoren. EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie /