SOTHEBY'S
Press Release

Sotheby's veilt een bijzondere Haagse collectie

Op dinsdag 23 maart 2004 komt bij Sotheby's in Amsterdam onder de titel Taste and Talent for Treasures een bijzondere Haagse collectie onder de hamer. De veiling biedt een weelde aan uiteenlopende meubelen en kunstvoorwerpen uit de 18de tot en met het begin van de 20ste eeuw.

De collectie van de Haagse familie Van Leeuwen werd bijeengebracht door verschillende generaties van een kleurrijk geslacht van kunstverzamelaars en
-handelaren te Den Haag sinds de 19de eeuw, en in het bijzonder door Max van Leeuwen, vierde generatie van de familie.

De overgrootvader van Max van Leeuwen, Zies, legde de fundamenten voor de familietraditie. Hij kocht en verkocht allerhande voorwerpen op de markt aan de Prinsengracht te Den Haag. Zijn zoon Mozes breidde de zaken uit en opende de eerste antiekzaak. Hoewel Mozes al goede zaken deed, wisten zijn zonen Simon en Barend de Haagse establishment te bereiken door toonzalen te openen aan de Denneweg en aan het Noordeinde. De broers waren zeer succesvol en bij hun clientèle bevonden zich verschillende beroemde namen, zoals Louis Couperus en leden van het Corps Diplomatique. De broers waren ook internationaal actief, met name in de Verenigde Staten, waar zij contacten legden met de filmindustrie. Hier kwamen enkele goede klanten uit voort. Clark Gable bijvoorbeeld, bezocht persoonlijk Barend's toonzaal in Den Haag.

Het was al vroeg duidelijk dat Barend's zoon Max in de voetsporen van zijn vader zou treden. Vanaf het moment dat hij kon lopen, nam vader Barend hem mee op zijn zoektochten naar antiek. Opgeleid door zijn vader en grootvader en opgegroeid temidden van kunstvoorwerpen, is het niet verwonderlijk dat Max van Leeuwen zich ontwikkelde tot kunstkenner. Ook hij ging op zoek naar nieuwe internationale markten en opende in de jaren '80 filialen in Londen (King's Road) en in Düsseldorf. Hij deed goede zaken in de VS, met name aan de zuidkust.

In Nederland werd filmproducent Matthijs van Heijningen een regelmatige bezoeker, op zoek naar authentieke decorvoorwerpen voor kostuumfilms, zoals Eline Veere en In de schaduw van de overwinning. De zaak in Den Haag werd ook incidenteel gebruikt als filmlocatie.

In 1997 verwierf Max van Leeuwen 'Het Spaansche Hof', een 17de eeuws stadspaleis in Den Haag, dat voorheen gedurende ruim 100 jaar in gebruik was geweest als Engelse Ambassade. Hij herstelde het stadspaleis in oude glorie en creëerde er een luxueuze en aangename sfeer waarin schilderijen, meubelen, sculpturen en kunstvoorwerpen prachtig harmonieren. De ontvangsten die Max van Leeuwen daar voor zijn relaties organiseerde zijn net zo memorabel als de evenementen en diners uit het verleden.

De nu ter veiling aangeboden collectie brengt de verschillende generaties bijeen. De veiling omvat voorwerpen uit de nalatenschap van de heer en mevrouw van Leeuwen, uit de particuliere verzameling van Max van Leeuwen, meubelen en kunstvoorwerpen uit 'Het Spaansche Hof' en objecten uit de toonzaal in het centrum van Den Haag die plaats zal moeten maken voor woningbouw. De gevarieerde collectie schetst een beeld van een gedreven en kleurrijk verzamelaar.

In de veiling komen ruim 400 lots aan bod. Bij de hoogtepunten bevinden zich een elegante Napoleon III mahoniehouten tafel met verguld bronzen monturen op de manier van François Linke; een Franse Louis XV encoignure met verguld bronzen monturen en een met geel damast bekleedde suite. Daarnaast zijn er fraai beschilderde Italiaanse meubelen en decoratieve kroonluchters. Indrukwekkend is een grote vergulde en glazen neoclassicistische 80-arms kroonluchter van ruim 3,5 meter hoogte en met een doorsnede van bijna 2,5 meter (EUR30.000-40.000). Een mooie Empire jardinière van gietijzer en thujahout, in de vorm van een grote mand omringd door drie kleinere manden gedragen door drie gevleugelde vrouwenfiguren, is gestempeld David, circa 1815 (EUR20.000-30.000). Een paar Venetiaanse verguld en gepolychromeerde 19de eeuwse Afrikanen in exotische kledij, van 1.90m hoogte (EUR10.000-12.000). Een groot wapenschild van Koningin Emma uit het eind van de 19de eeuw heeft een waarde van EUR4.000-6.000. Ook tuinsculpturen en
-ornamenten zijn in de collectie te vinden. De richtprijzen in de veiling variëren van EUR1.000 tot circa EUR30.000.

Gedurende decennia hebben velen genoten van een zoektocht in de toonzalen van de verschillende generaties van de familie Van Leeuwen. Zij werden nooit teleurgesteld want de familie slaagde er altijd in om mooie voorwerpen voor een ieder te selecteren. Sotheby's nodigt u graag uit voor een bezoek aan de kijkdagen en veiling van Van Leeuwen's "Taste and Talent for Treasures".

Veiling: dinsdag 23 maart 2004, om 14.00 en 19.00 uur Kijkdagen: donderdag 18 t/m zondag 21 maart 10-17 uur Sotheby's Amsterdam, De Boelelaan 30, 020 550 2200

Beeldmateriaal is beschikbaar per email

Voor persinformatie:
Diana Ridderikhoff

Press Office & Marketing
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam
T +31 20-550 2205 F +31 20-550 2310
E: diana.ridderikhoff@sothebys.com