Stadsdeel Bos en Lommer


Opening Veilige Vindplaats

Dinsdag 23 maart wordt de Veilige Vindplaats in de Reinaert de Vosstraat in Bos en Lommer geopend. Portefeuillehouder Ayhan Yalin verricht de opening. In de Veilige Vindplaats werkt Streetcornerwork nauw samen met welzijnsorganisaties, bureau jeugdzorg, politie en Justitie In de Buurt om jongeren in een achterstandspositie een goede aansluiting te laten vinden op de samenleving. Het centrum is een veilige plek voor jongeren om zichzelf te ontwikkelen en daarmee draagt het bij aan de veiligheid en leefbaarheid van de buurt.

Veilige vindplaats
Een Veilige Vindplaats is een ontmoetingsplaats voor jongeren in een achterstandspositie met problemen. Deze problemen uiten zich in spijbelen en in problemen thuis en elders. In de Veilige Vindplaats gelden strenge regels maar de jongeren kunnen er ook iets halen. Ze kunnen er samenzijn en bijvoorbeeld spelletjes doen maar ze kunnen ook hulp krijgen bij het zoeken naar een baan, het aflossen van schulden et cetera. De jongerenwerkers in het centrum zijn gespecialiseerd in deze doelgroep. Zij maken contact met de jongeren, halen ze uit de anonimiteit en bieden ze contact en hulp. Het idee is, dat doordat de jongeren niet meer anoniem zijn en iets te halen hebben bij de Veilige Vindplaats, ze beter aanspreekbaar zijn op hun gedrag.

Bewoners uit de omgeving zijn betrokken bij de komst van de Veilige Vindplaats. Zij kunnen zitting nemen in een veiligheidspanel. Hierin worden alle zaken besproken die bewoners bezighouden met betrekking tot de Veilige vindplaats.

Jongerenbeleid Bos en Lommer
De komende jaren worden de locaties waar jongeren naar toe kunnen in het stadsdeel fors uitgebreid. Het stadsdeel wil vooral laagdrempelig en zeer lokale centra met verschillende accenten. De centra moeten een huiskamerachtige sfeer uitstralen. Daarbij is het van groot belang dat de jongeren zichzelf verantwoordelijk voelen voor de voorzieningen en dat zij meebepalen welke activiteiten er worden aangeboden in het centrum en ook als vrijwilliger meewerken binnen de activiteiten. Jongerenparticipatie betekent meedenken, meedoen en meewerken. | Colofon