Ingezonden persbericht


VERKENNINGEN dinsdag 23 maart van 20.00 tot 2100 op 747AM.

Het gesprek

Fenna Ulichki, voorzitter Marokkaanse Vrouwenvereniging Nederland

De hervorming van het Marokkaanse familierecht betekent ook voor de Marokkaanse vrouwen in Nederland een aanzienlijke verbetering van hun positie. Op papier althans, want vrouwenorganisaties wijzen erop dat de wet veel onduidelijkheden bevat en polygamie bijvoorbeeld gewoon blijft bestaan. Reden voor de vrouwenorganisaties om in diverse Nederlandse steden voorlichtingsbijeenkomsten te houden. Wat schieten vrouwen echt op met de nieuwe wet? Waar zitten de valkuilen en hoe sterk zal het verzet van conservatieven stromingen tegen de wetsherziening zijn?

De reportages

Ze willen ons niet meer

Na zeventien jaar discussie over de locatie kon de bouw van de Marokkaanse moskee in Ede eindelijk beginnen. Tot de gemeenteraad twee weken geleden de plannen afkeurde, christelijke partijen voorop. Teveel parkeeroverlast , was het argument. Ze willen die moskee helemaal niet , concluderen de moslims. Tijd voor actie! Integratie-pogingen op het scherpst van de snede.

Nowruz

Een van de grootste, oudste multinationale feesten in Azië is Nowruz. Dat wordt gevierd in Afghanistan, Oezbekistan, Kurdistan, Azerbeidjaan, Iran, Pakistan, India en ook in Turkije. Eigenlijk het gebied wat vroeger viel onder de invloedsferen van het Perzische rijk. Nowruz betekent nieuwe dag en is de oosterse variant op de jaarwisseling en lentenacht tegelijk. Elk jaar valt dit nieuwjaar op 21 maart. Nu is het jaar 1383. Over de oorsprong zijn verschillende verhalen. Journaliste en filmmaakster Nafiss Nia vertelt over hoe Iraniërs dit in Europa vieren.



Ingezonden persbericht