Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 013 AdV
Datum: 22 januari 2004

24 maart hoorzitting Staten over Openbaar Vervoer

Provinciale Staten hebben tot een eigen aanpak besloten om de problemen rond de rijksbezuinigingen op het openbaar vervoer aan te pakken. De Staten zullen zich eerst breed laten informeren, voor ze tot een definitief besluit komen. Die brede informatie vindt in ieder geval plaats op 24 maart en de uiteindelijke beslissing zal genomen worden in de statenvergadering van 21 juni.

Het rijk bezuinigt jaarlijks 3,9 miljoen op de subsidie voor het openbaar vervoer. Voor de eerste helft van 2004 is het besluit genomen deze korting op te vangen. Voor de tweede helft van 2004 stelt GS ook voor deze korting op te vangen. Dit voorstel staat al geagendeerd voor PS van 4 februari 2004.

Over de bezuinigingen in 2005 en volgende moeten Provinciale Staten nog een uitspraak doen. Zij staan voor de keus of zij deze bezuinigingen helemaal niet, gedeeltelijk of in het geheel willen compenseren. De fracties hebben duidelijk aangegeven dat zij behoefte hebben aan meer feitelijke informatie. Ook hebben zij de wens om het veld en de klanten gelegenheid tot reageren te geven. Daarom is besloten om op 24 maart een brede informatiedag ofwel een hoorzitting over Openbaar Vervoer in Fryslân te organiseren. Tijdens deze dag kunnen burgers en organisaties inspreken op het onderwerp. Daarna kunnen de fracties hun standpunten innemen en op 21 juni tijdens de statenvergadering een definitieve beslissing nemen.


---- --