Amsterdam Oud Zuid


CinemAsia een veelzijdig Aziatisch Filmfestival

Van 24 t/m 28 maart zal voor de eerste keer in Nederland het Cinemasia filmfestival (www.cinemasia.nl) plaatsvinden in Rialto, Kriterion, KIT tropentheater en het Maurits Binger Film Institute in Amsterdam.

24 maart in Rialto - Openingsfilm: Better Luck Tomorrow met regisseur Justin Lin

De Europese première van de Aziatische cultfilm van het afgelopen jaar die in Amerika enorme populariteit genoot en tijdens zijn première op het belangrijkste independent filmfestival van Amerika, het Sundance Film Festival, voor veel opschudding zorgde. De film is een mijlpaal voor de Aziatische filmindustrie. Het was de eerste keer dat een Aziatisch-Amerikaanse film wist door te breken bij het grote publiek in Amerika.

28 maart in Kriterion - Sluitingsfilm: Arisan! met regisseuse Nia diNata

De wereldpremière van de Indonesische kaskraker die onlangs in het wereldnieuws kwam door een voor Indonesische maatstaven nogal pikante zoenscène tussen twee mannen. Verrassend genoeg kwam deze scène ongeschonden door de filmcensuur van Indonesië heen. De film heeft in eigen land, waar homoseksualiteit nog een taboe is, veel stof doen opwaaien.

Speciale gast van het festival is de schrijfster Lulu Wang die na de Nederlandse première van Morning Sun, een indrukwekkende documentaire over de Chinese culturele revolutie, een lezing zal geven over de culturele revolutie en de gevolgen daarvan voor het huidige China.