ST. NATIONALE BOOMFEESTDAG

een Amalalia-geboorteboom voor alle gemeenten

Boomfeestdag en Staatsbosbeheer bieden alle gemeenten een Amalia-geboorteboom aan.

Ter ere van de geboorte van Kroonprinses Amalia stellen Staatsbosbeheer en Stichting Nationale Boomfeestdag een Geboorteboom gratis ter beschikking aan elke gemeente. Het is een Koningslinde van ruim 5 meter hoog. Voorwaarde is dat de boom geplant wordt op de Nationale Boomfeestdag van 24 maart aanstaande met de schooljeugd van de gemeente. De boom symboliseert dat elk kind, dus ook een Koningskind, moet kunnen opgroeien in een groene en gezonde wereld. De gemeenten maken in grote getale gebruik van het aanbod. Naar verwachting zal in ruim 60% van de gemeenten op de Boomfeestdag een geboorteboom worden geplant.

Als sinds oudsher worden er geboortebomen geplant als er een lid van de Koninklijke familie geboren wordt. Zo zijn er in de loop der tijden diverse Wilhelmina-bomen, Juliana-bomen Beatrix-bomen en Willem-Alexander-bomen geplant in ons land. Het zijn altijd Koningslinden geweest, die als geboorteboom geplant zijn ter ere van de geboorte van genoemde Koningskinderen.

Ruigrok Hekwerk heeft speciaal voor deze gelegenheid een hekwerk gemaakt, zodat de Geboorteboom op een markante plaats in de gemeente tot in lengte van dagen kan groeien (zie www.ruigrokhekwerk.nl). Tevens wordt een speciale geboorteplaquette meegeleverd.

In december 2002 is er in Mierlo op initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag een nieuw geboortebos geopend. De drie prinsessen Laurentien, Marilène en Annette hebben toen voor hun kindjes Lucas, Eloise, Annabella en Anna een geboorteboom geplant, waarmee zij het startsein gaven voor dit nieuwe bos.

De Stichting Nationale Boomfeestdag heeft tot doel kinderen en hun ouders op positieve wijze in contact te brengen met de natuur, zodat ze zelf de waarde van een gezonde natuur gaan inzien. Staatsbosbeheer en de Stichting werken al sinds de oprichting van de Stichting in 1957 samen aan het realiseren van deze doelstelling.

De Stichting Nationale Boomfeestdag heeft het Koninklijk Paar ter ere van de geboorte van hun dochter een Koningslinde aangeboden. De bedoeling is dat deze boom in het voorjaar in het Geboortebos te Mierlo wordt geplant bij de bomen die door de Prinsessen Laurentien, Marilène en Annette in 2002 zijn geplant.