Ingezonden persbericht


Trefwoorden: hartritmestoornis, kamerritmestoornis

Promotie mw.drs. M. Schoenmakers

in de Faculteit der Geneeskunde.

Titel: "Ventricular remodeling and arrhythmogenesis in the canine heart; focus on prevention".

Promotor: Prof.dr. M.A. Vos, UU.

Woensdag 24 maart 2004, 12.00 uur

Plotse (hart)dood wordt vaak toegeschreven aan een ritmestoornis. De verhoogde gevoeligheid voor kamerritmestoornissen wordt in verband gebracht met veranderingen in de structuur, pompfunctie en elektrische eigenschappen van het hart. Na volume overbelasting van het hondenhart: is de pompkracht van de kamers na een aantal weken toegenomen, zijn de hartspiercellen vergroot en is de duur van de elektrische stroom verlengd. De toename in grootte van de hartspiercellen blijkt geen voorwaarde te zijn voor de verhoogde gevoeligheid voor gevaarlijke ritmestoornissen, terwijl de andere processen dit wel zijn. Daarnaast speelt het (sympathische) zenuwstelsel een belangrijke rol bij het ontstaan van deze elektrische veranderingen in de kamers.

Dit onderzoek is geheel gesponsord door de Nederlandse Hartstichting.

{
{

Trefwoorden: Sarcoïdose

Promotie mw.drs. S. Rothkrantz-Kos

in de Faculteit der Geneeskunde.

Titel: "Biochemical parameters in monitoring severity of sarcoidosis".

Promotor: Prof.dr. M.P. van Dieijen-Visser; co-promotor: mw.dr. M. Drent.

Woensdag 03 maart 2004, 14.00 uur

Sarcoïdose is een aandoening waarbij de reactie van het afweersysteem gestoord is. Er kunnen ophopingen van afweercellen (zgn. granulomen) ontstaan. Naast de longen, kunnen allerlei organen betrokken zijn bij het ziekteproces. De waarde van bloedtesten bij het aanduiden van de ernst van de ziekte is onderzocht. Eén van de onderzochte stoffen (sIL2R) bleek hiervoor geschikter dan de tot nu toe meest gangbare test (ACE). Dit is van belang bij het vervolgen van deze patiënten. Verder is aangetoond dat oxidatieve stress (teveel zuurstofradicalen) een rol speelt bij sarcoïdose. Dit heeft een ander licht geworpen op behandelmogelijkheden van deze aandoening in de nabije toekomst.

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, e-mail: pers@voorlichting.unimaas.nl .