Ingezonden persbericht


Trefwoorden: smaak, zintuigen

Promotie drs. P.R. Klosse

in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.

Titel: "The concept of flavor styles to classify flavors".

Promotores: Prof.dr. W.H.M. Saris;Prof.dr. H.C. Hemker.

Woensdag 24 maart 2004, 16.00 uur

Dit proefschrift is de uitwerking en onderbouwing van een voorstel om smaken te classificeren door middel van smaakstijlen. Deze smaakstijlen zijn gebaseerd op de variabelen strak mondgevoel, filmend mondgevoel en smaakrijkdom en leveren acht verschillende combinaties op waarin de smaken van producten kunnen worden ingedeeld. Het model dat deze indeling illustreert is de Smaakstijlenkubus. Verder krijgt ook de toepassing van Smaakstijlen aandacht. Met behulp van smaakstijlen worden Culinaire Succesfactoren geformuleerd, waaraan het succes van nieuw te ontwikkelen gerechten kan worden afgemeten. Verder heeft het onderzoek nieuwe inzichten opgeleverd met betrekking tot de smaakfactor "umami", in het bijzonder de invloed ervan in wijnen.

{
{

Trefwoorden: Sarcoïdose

Promotie mw.drs. S. Rothkrantz-Kos

in de Faculteit der Geneeskunde.

Titel: "Biochemical parameters in monitoring severity of sarcoidosis".

Promotor: Prof.dr. M.P. van Dieijen-Visser; co-promotor: mw.dr. M. Drent.

Woensdag 03 maart 2004, 14.00 uur

Sarcoïdose is een aandoening waarbij de reactie van het afweersysteem gestoord is. Er kunnen ophopingen van afweercellen (zgn. granulomen) ontstaan. Naast de longen, kunnen allerlei organen betrokken zijn bij het ziekteproces. De waarde van bloedtesten bij het aanduiden van de ernst van de ziekte is onderzocht. Eén van de onderzochte stoffen (sIL2R) bleek hiervoor geschikter dan de tot nu toe meest gangbare test (ACE). Dit is van belang bij het vervolgen van deze patiënten. Verder is aangetoond dat oxidatieve stress (teveel zuurstofradicalen) een rol speelt bij sarcoïdose. Dit heeft een ander licht geworpen op behandelmogelijkheden van deze aandoening in de nabije toekomst.

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, e-mail: pers@voorlichting.unimaas.nl .