Universiteit van Amsterdam

De relatie tussen populatie en leefomgeving


Promotie Theoretische ecologie


woensdag 24 maart 12.00 uur

Tobias van Kooten bestudeerde de relatie tussen de individuen waaruit een populatie bestaat en hun leefomgeving. Hij gebruikte modellen om populaties te beschrijven. Dit met het doel te ontdekken hoe de variatie in eigenschappen en levensloop tussen individuen vorm geeft aan populatiedynamische patronen: patronen in de verandering in aantallen en samenstelling van individuen in de populatie. Ook bekeek Van Kooten hoe zulke patronen op hun beurt de levensloop van individuen beïnvloeden door hun effect op bijvoorbeeld de omgeving. Vervolgens bestudeerde hij hoe de interactie tussen individuen en de populatiedynamica van één soort doorwerkt in andere soorten in de ecologische levensgemeenschap. In het bijzonder richt hij zich op roofvijanden die gespecialiseerd zijn in het eten van een prooisoort in één specifiek levensstadium, bijvoorbeeld larven.

T. van Kooten: On the interplay of life-history and population dynamics: Emergent consequences of individual variability and specialization. Promotoren zijn prof. dr. A.M. de Roos en prof. dr. L. Persson (Umeå Universitet, Zweden).

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.