Gemeente Woudrichem

09/03/2004
Wijkgericht werken gaat van start in Almkerk op 24 maart

Start Wijkgericht Werken maart 2004
Dit is de wijkbrief van het wijkteam West van de gemeente Woudrichem. Vanaf woensdag 24 maart 2004 gaat het wijkgericht werken officieel van start. Op deze dag is het ook Boomfeestdag. Om 10.00 uur zal Wethouder J.H. Koekkoek het startsein geven door een Koningslinde, ter ere van de geboorte van prinses Amalia, te planten bij 't Verlaat.

In de voormalige brandweerkazerne aan de Voorstraat in Almkerk worden er de hele dag activiteiten georganiseerd om het werken in de wijk bij u onder de aandacht te brengen. De opzichter buitendienst en de medewerkers van het wijkteam West willen u hier graag ontvangen met koffie en het wijkgericht werken toelichten. Behalve het wijkteam zijn o.a. medewerkers van de politie, de brandweer het centrale (klachten) meldpunt van de gemeente aanwezig evenals verschillende instanties, zoals Brabants Landschap, en het Sociaal cultureel werk.

Programma

· 10.00 uur Start Wijkgericht werken gemeente Woudrichem door wethouder J.H. Koekkoek

· 10.00- 20.30 uur Open inloop in de gemeentewerkplaats aan de Voorstraat in Almkerk

· 10.00- 17.00 uur Abseilen vanaf brandweertoren
· 10.30 uur Schoolkinderen planten bomen in de Ridderstraat en een griend in de Sportlaan

· Vanaf 10.30 uur Demonstratie motorfiguurzagen door John van Kampen, wereldkampioen motor kettingzagen

Wat is wijkgericht Werken?
De wijkteams van de gemeente, de politie, de brandweer, het maatschappelijk werk, evenals het centrale meldpunt en de calamiteitendienst werken samen in de wijk. Dat is wijkgericht werken. Deze instanties zorgen er samen met u voor dat u in een prettige leefomgeving kunt wonen. De lijnen naar de gemeente zijn zo kort mogelijk gehouden, daardoor kan in veel gevallen snel gereageerd worden op klachten en meldingen.

Wat doet het wijkteam?
Het wijkteam is het visitekaartje van de gemeente in de wijk. Het team beheert het 'groen' in de wijk, de straten en de rioleringen Doordat er een vast team wijkbeheerders werkt in de wijk, zijn de medewerkers een herkenbaar aanspreekpunt voor de inwoners. Klachten en meldingen kunnen op deze manier eenvoudig worden doorgegeven aan de wijkbeheerders.

Enquête-Heeft u een mening over hondenuitlaatplaatsen? Hondenpoep, het staat hoog in de 'ergernissen-top-tien' van Nederland. Ook in de gemeente Woudrichem komen er veel klachten binnen over hondenpoep. Het wordt tijd dat de gemeente hondenbeleid gaat vaststellen. Graag willen wij de burgers van de gemeente Woudrichem hierbij betrekken. U als inwoner van Almkerk, Uitwijk, Uppel en Waardhuizen mag de spits afbijten. Tijdens de Open Dag in de voormalige Brandweerkazerne kunt u op een plattegrond invullen welke locaties u geschikt vindt als hondenuitlaatplaatsen. Uw mening wordt meegenomen in het nog te maken beleid.

Centraal Meldpunt
Voor klachten over het onderhoud van plantsoenen, wegen, het grasmaaien, kapotte lantaarnpalen, scheve stoeptegels, de milieuparkjes, het ophalen van zwerfvuil, enz. enz. Neem contact op met het meldpunt!
Duurt het te lang voor u antwoord krijgt van de gemeente, zijn er vragen over gedane toezeggingen of andere zaken. Neem contact op met het meldpunt!

Om de dienstverlening aan u te verbeteren is er een centraal meldpunt ingesteld. Voor al uw meldingen en klachten over producten en diensten van de gemeente vindt u gehoor bij Hannie de Vries. Het meldpunt is er in de eerste plaats voor u. De zaken worden benaderd vanuit het oogpunt van de inwoners van de gemeente Woudrichem. Er wordt serieus met uw meldingen en klachten omgegaan. Hannie gaat voor u aan de slag en zij meldt u de gang of stand van zaken.

Centraal meldpunt
gemeente Woudrichem
(0183) 30 82 75
meldpunt@woudrichem.nl

Buiten kantooruren kunnen meldingen en klachten worden ingesproken op het antwoordapparaat (0183) 30 82 75. Bij vermelding van uw telefoonnummer wordt u altijd teruggebeld.

Interview met wijkagent Job van Breugel
ALMKERK - Job van Breugel, wijkagent Politieteam Altena, fietst op zijn officiële politiefiets heel wat af in Almkerk, Andel, Waardhuizen en Uitwijk.
"De wijkagent, dat is een beetje terug naar vroeger. Je hebt meer aandacht voor zaken die 'blijven liggen' op straat. Doordat je rondfietst ben je makkelijker aanspreekbaar omdat je dichter bij de mensen bent."
Al vanaf 1986 werkt Job in het Land van Heusden en Altena, toen nog bij de rijkspolitie Woudrichem. Sinds 2000 is hij wijkagent in Almkerk, Andel, Waardhuizen en Uitwijk.
"Toen ik nog maar pas wijkagent was nam ik me elke dag voor om in ieder geval met twee mensen te praten die ik nog nooit eerder gesproken had. Op deze manier ken ik echt heel veel mensen in mijn wijk, en zij kennen mij. Je merkt dat mensen het prettig vinden om weer meer politie op straat te zien. Er wordt concreet iets gedaan met de punten die zij aandragen. De lijnen liggen heel kort." De politie geeft ook les op Basisscholen en op scholen voor Middelbaar Onderwijs. Zo is ook voor kinderen en jongeren de wijkagent geen onbekende.
"Als ik les geef in bijvoorbeeld Andel vind ik het erg leuk om in de aula samen met de leerlingen mijn broodje te eten. Zo hoor ik wat er speelt onder de jongeren, en kan ik daar iets mee doen. " De contacten met het wijkteam van de gemeente Woudrichem en andere instanties zorgen er voor dat problemen en aandachtspunten op een snelle manier kunnen worden opgelost.
"Het wijkteam en ik zijn elkaars ogen en oren. Als een verkeersbord bijna niet te zien is vanwege de begroeiing, of ik merk dat er op een plek waar veel jongeren komen rotzooi op de grond ligt omdat er geen prullenbak staat, meld ik dat aan het wijkteam en dan lossen zij dat op. Op mijn beurt zorg ik er voor dat de jongeren hun spullen ook daadwerkelijk in de prullenbak gooien. Die samenwerking in de wijk is heel belangrijk. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de politie en het wijkteam, maar ook voor de bewoners zelf."