Staatsbosbeheer

15 maart 2004

Op woensdagochtend 24 maart wordt in Nationaal Park De Meinweg voor de 11e keer de Internationale Boomfeestdag georganiseerd. Dit jaar zullen 60 leerlingen van een Duitse en een Nederlandse basisschool, een nieuw bos aanplanten aan de rand van het Nationaal Park. Deze activiteit wordt jaarlijks door het Duitse Naturpark Schwalm-Nette en het Nederlandse Nationaal Park De Meinweg gezamenlijk georganiseerd. Voor deze internationale samenwerking werd een Europese subsidie in het kader van het Interreg III a project Grenspark Maas-Schwalm-Nette in the picture ontvangen.

Onder het motto Bomen kennen geen grenzen komen de kinderen van de basisschool St. Martinus uit Vlodrop en de Gemeinschaftsgrundschule Wildenrath bijeen. Om 9.00 uur s ochtends zal bij Manege Venhof aan de rand van het natuurgebied de warme chocolademelk al klaarstaan. Na een korte wandeling naar de plantlocatie wordt een stuk voormalige landbouwgrond bebost door de leerlingen. Door deze nieuwe aanplant ontstaat een natuurlijk en gevarieerd bos met eiken en beuken, waar veel dieren zich in thuis voelen.

Door middel van deze boomplant actie werken de Nederlandse en Duitse kinderen in letterlijke zin internationaal aktief samen aan de opbouw van dit grensoverschrijdende natuurgebied. Deze dag vormt het sluitstuk van een lesprogramma over bomen en de natuur dat de leerlingen in de afgelopen weken hebben doorlopen. Hierbij is gebruikgemaakt van een tweetalig lesboek, het Boomboek dat door de organisatie van deze internationale boomfeestdag aan de scholen is aangeboden.

Aan de organisatie van deze jaarlijks terugkerende feestdag hebben de volgende organisaties meegewerkt: Naturpark Schwalm-Nette, Nationaal Park De Meinweg, IVN Consulentschap Limburg, Gemeente Roerdalen, Forstamt Mönchengladbach en Staatsbosbeheer.

Het project wordt gecofinancierd door het EU-programma INTERREG III a van de euregio rijn-maas-noord. In het kader van dit initiatief van de Europese Gemeenschap worden projecten gesubsidieerd die er voor zorgen dat de nationale grenzen geen hindernis meer zijn voor een uitgebalanceerde ontwikkeling in Europees verband.