Staatsbosbeheer

16 maart 2004

Femke Halsema (GroenLinks) en Wouter Bos (PvdA) zijn op 24 maart a.s. eregasten op de 48ste Nationale Viering van de Boomfeestdag in de gemeente Borsele (Zeeland). Zij zullen voor hun kinderen, de tweeling Suzy en Bruno én Iris, een door Staatsbosbeheer gekweekte, driestammige Geboorteboom gaan planten. Deze boom symboliseert dat ieder kind moet kunnen opgroeien in een gezonde, groene wereld. Tevens zullen alle Zeeuwse burgemeesters ook een Geboorteboom planten; dit ter ere van de geboorte van prinses Amalia. Aansluitend zullen 600 kinderen van basisscholen uit heel Zeeland bomen gaan planten in het nieuw aan te leggen natuurgebied t Sloe.

Thema
Het thema voor 2004 is Bomen verbinden. Wat deze viering uniek maakt is dat alle gemeenten uit Zeeland gezamenlijk deelnemen in Borsele. De presentatie van de Nationale Viering is in handen van mediatrice Sandra Reemer en kindertelevisievriend Sipke-Jan Bousema. De kinderen en genodigden zullen gaan genieten van een feestelijk binnen- en buitenprogramma rondom het genoemde thema.

Programma
Aangekomen op station Goes zullen de kinderen worden verwelkomd door drie reuzeninsecten, die hen vervolgens naar de Boomfeeststoomtrein zullen leiden voor een spectaculaire rit naar de plantlocatie. Op deze locatie zullen ze verwelkomd worden door de Borselse burgemeester Gelok, Boomfeestdagvoorzitter Houben, de Zeeuwse Commissaris van de Koningin Van Gelder en adjunct-directeur Wanders van Staatsbosbeheer. De genoemde eregasten en alle Zeeuwse burgemeesters zullen vervolgens de bomencirkel planten, bestaande uit 13 Geboortebomen en de genoemde driestammige Geboorteboom, allen Koningslindes. Deze Geboortebomen worden aangeboden door Staatsbosbeheer, waarmee de Stichting Nationale Boomfeestdag al vanaf 1957 een samenwerkingsverband heeft. Aansluitend planten de kinderen hun bomen en krijgen zij in de circustent een binnenprogramma aangeboden.

Grote deelname
Op dit moment heeft al ruim 50% van de gemeenten zich aangemeld voor de Boomfeestdag in de gemeente. Naar verwachting zullen op 24 maart ruim 130.000 kinderen deelnemen aan dit feest voor de natuur, waarbij ze ruim 300.000 bomen/struiken zullen planten, ofwel 120 voetbalvelden.

De Stichting Nationale Boomfeestdag heeft tot doel kinderen en hun ouders op positieve wijze in contact te brengen met de natuur, zodat ze zelf de waarde van een gezonde natuur gaan inzien.