Gemeente Heerenveen

Boomfeestdag 24 maart: zo'n 225 leerlingen pakken de schep

16/03/2004

Ruim 2500 bomen in Museumpark Landgoed Oranjewoud en Stadionsingel. De traditionele Nationale Boomfeestdag wordt dit jaar op woensdag 24 maart a.s. gevierd in Museumpark Landgoed Oranjewoud en de Stadionsingel, ter hoogte van de Thorbeckestraat, in Heerenveen. Het startsein op beide locaties is om 10.00 uur en wordt gegeven door respectievelijk burgemeester Peter de Jonge en wethouder Lykele Buwalda. Samen met leerlingen van zeven basisscholen worden ruim 2500 bomen geplant en een geboorteboom voor prinses Amalia. De Boomfeestdag staat dit jaar in het teken van "Bomen verbinden". Verbindingen in de natuur zijn er in vele opzichten, zoals ecologische groenverbindingen, ecosystemen en voedselkringlopen.

Het Museumpark Landgoed Oranjewoud

De viering van Boomfeestdag in het Museumpark wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met de gemeente. Leerlingen van de scholen van obs Skoatterwâld en cbs "De Burcht" (woonwijk Skoatterwâ ld), obs Albertine Agnesschool (Oranjewoud), obs Compagnonsschool en cbs De Pream (De Knipe), zullen samen zo'n 2500 jonge eiken planten op een perceel van circa 3.000 m2. Ze krijgen daarbij hulp van de medewerkers van Staatsbosbeheer en de afdeling Wijkbeheer van de gemeente. Burgemeester Peter de Jonge zal om 10.00 uur het startschot geven door samen met enkele kinderen een geboorteboom voor prinses Amalia op het Landgoed Oranjewoud te planten. Deze geboorteboom, een Koningslinde, wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Momenteel wordt de noordelijke tuin van Landgoed Oranjewoud gereconstrueerd. De reconstructie vindt plaats op basis van de oorspronkelijke barokke aanleg uit de achttiende eeuw. De lange, rechte lanen rond de tuin worden hersteld en in de tuin wordt hakhout aangeplant. De Prinsenwijk, die de tuin in centraal door de tuin loopt krijgt een strak beloop. Met de reconstructie krijgt het landgoed haar volle glorie en omvang terug. De noordelijke tuin wordt uitgebreid met nog een tuin. In dit nieuwe deel van het landgoed komt het museum Belvé dère, een museum voor moderne kunst. In het museum zijn straks werken te zien van belangrijke Friese schilders als Gerrit Benner, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries, alsmede hun tijdgenoten uit binnen- en buitenland. Zowel de aanleg van het Museumpark Landgoed Oranjewoud als de bouw van het museum is in oktober 2003 van start gegaan en worden in het najaar van 2004 afgerond.

Stadionsingel

Aan de Stadionsingel, ter hoogte van de Thorbeckestraat, worden in totaal acht bomen geplant door leerlingen van obs De Letterbeam en de school De Regenboog van het asielzoekerscentrum (Heerenveen). Het starschot wordt om 10.00 uur gegeven door wethouder Lykele Buwalda. Bij het planten van de twee kastanjes, drie moerascipressen en de drie dennen krijgen de kinderen hulp van de medewerkers van de afdeling Wijkbeheer van de gemeente.

Verleden jaar hebben bewoners van Heerenveen-Midden tijdens informatiebijeenkomsten gesproken over de herinrichting van de groenstrook aan de Stadionsingel, tussen het voetbalstadion en de Vlinderbuurt, Karst de Jongweg/ Alma Tademaweg. Bij de verdere ontwikkeling van het stadiongebied is door het college van burgemeester en wethouders besloten om de bestaande groenstrook, inclusief een looppad aan de oostzijde (stadiongebied), te behouden voor de buurt. Het eerste deel van deze groenstrook wordt tijdens de Boomfeestdag dus gerealiseerd.

Staatsbosbeheer op vrijdag 19 maart a.s.: "De eikenboom vertelt zijn verhaal"

Staatsbosbeheer wil de leerlingen die deelnemen aan de Boomfeestdag kennis laten maken met het Museumpark Landgoed Oranjewoud en allerlei wetenswaardigheden vertellen over bomen. Onder de titel "De eikenboom vertelt zijn verhaal" wordt op vrijdag 19 maart a.s. bij de deelnemende scholen gedurende een half uur op een speelse wijze hierover verteld door medewerkers van Staatsbosbeheer. Daarnaast zijn door de gemeente themamappen aangeboden aan de deelnemende scholen, waarbij leerkrachten in het lesprogramma in kunnen haken op de viering van de Boomfeestdag.

De organisatie van Boomfeestdag wordt verzorgd door de landelijke Stichting Boomfeestdag en de afdeling Wijkbeheer van de gemeente, en voor wat betreft het Museumpark Landgoed Oranjewoud in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer.