Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

24 maart 2004: Barendrecht viert boomfeestdag

BARENDRECHT (dinsdag 16 maart 2004) - Barendrecht doet wederom mee aan de Nationale Boomfeestdag, die dit jaar op 24 maart wordt gevierd. Het belooft dit keer een bijzondere boomplantdag te worden want dit jaar is niet alleen een ochtendprogramma, maar ook een middagprogramma. Op woensdagochtend zijn dit jaar leerlingen van basisschool de Dubbeldekker aan de beurt. Zij planten woensdag 24 maart 31 bomen in het oostelijk deel van de wijk Ter Leede. De Barendrechtse wethouder Kees Silvis (Ruimtelijke Ordening) plant rond 9.25 uur de eerste van in totaal 31 bomen. Nieuw dit jaar is het middagprogramma. Vanaf 14.00 uur zijn inwoners van Barendrecht van harte welkom bij landbouwmuseum De Kleine Duiker. Een uitgelezen kans om te zien wat er momenteel op De Kleine Duiker in de Zuidpolder gebeurt.

Voor de leerlingen van de groepen 6 en 7 van basisschool de Dubbeldekker is op woensdagochtend 24 maart een speciaal programma samengesteld. De ochtend begint met een uitgebreide uitleg over de dag, de te planten bomen en het groen in Barendrecht. Aansluitend worden tussen 9.15 en 10.30 uur de bomen geplant. Na het planten van de bomen wordt op school nog video gekeken en kunnen de kinderen deelnemen aan een speciaal bomenspel. Het programma wordt rond 12.00 uur afgesloten.

De Kleine Duiker
Dit jaar doet ook levend landbouwmuseum De Kleine Duiker mee aan nationale boomfeestdag. Jong en oud zijn woensdag 24 maart vanaf 14.00 uur van harte welkom bij het landbouwmuseum in de Barendrechtse Zuidpolder. Om 14.00 uur plant wethouder Kees Silvis op De Kleine Duiker zijn tweede boom van de dag. Hij doet dit samen met Muriëlle Koks van Velo Beheer, die de lindes sponsort. Geheel volgens traditie wordt de eerste te planten Linde door middel van paard en wagen naar de plantplaats vervoerd. De firma T. Kraaieveld graaft de plantgaten en plaatst de bomen. Zij worden hierbij ondersteund door leerlingen van MBO De Gaarde en leerlingen van de leerwerkplaats op de Kleine Duiker. De bomen zorgen straks voor schaduw voor het vee en maken deel uit van rustplekken in het weiland voor onder andere fazanten en patrijzen. Net als alle overige deelnemers aan de boomfeestdag krijgt De Kleine Duiker van Staatsbosbeheer een Koningslinde van 5 meter cadeau. Deze linde krijgt een plek nabij de toekomstige woonboerderij. Bij de oprit naar De Kleine Duiker komen verder geheel volgens traditie 3 berken te staan. In vroeger tijden vormden de berken met hun zilveren stammen een oriëntatiepunt in het donker.

Groene leefomgeving
De Nationale Boomfeestdag bestaat inmiddels 46 jaar. Barendrecht doet al jaren actief mee. Ieder jaar is een andere school en groep aan de beurt. De Stichting Nationale Boomfeestdag wil met name kinderen via deze dag de noodzaak van een gezonde, groene leefomgeving laten inzien. De gemeente Barendrecht onderschrijft die gedachte.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht